Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Alfred Askeljung, Centerstudenter: ”Genomför en grön skatteväxling”

  Klimatkrisen är akut. Allt mer pekar på att vi inte kommer att kunna uppnå tvågradersmålet. Samtidigt blir det tydligare hur den rödgröna regeringens politik riskerar att skada jobb och tillväxt. Vi behöver en ny miljöpolitik byggd på en ambitiös grön skatteväxling.

  Retoriken har varit högstämd från miljöminister Åsa Romson (MP) kring regeringens miljöpolitik sedan tillträdet för snart ett år sedan. Trots detta så genomdriver regeringen just nu en mörkröd skattehöjning där miljöskatterna höjs något men skatterna på arbete och företagande höjs ännu mer. Att klimatskatterna höjs är i grunden bra, men undantag i koldioxidskatten för stora utsläppare finns fortfarande kvar. I stället så sker en symbolisk höjning av bensinskatten som slår mot vanliga löntagare. Det är tyvärr uppenbart att miljöambitionerna fått stå tillbaka i regeringsförhandlingarna.

  Vill vi kunna genomföra den gröna omställningen till ett fossilfritt samhälle och klara tvågradersmålet innan det är för sent så måste politiken gå före. Vi behöver höja ambitionerna i klimatpolitiken och genomföra en grön skatteväxling på riktigt. För att göra detta föreslår Centerstudenter följande:

  • Ta bort undantagen från koldioxidskatten. Koldioxidskatten har i dag många undantag som gör att industrier och företag slipper betala samma koldioxidskatt som hushållen. Att ta bort de undantagen ger ett mer rättvist och enhetligt skattesystem som påskyndar omställningen till ett fossilfritt samhälle och ger intäkter som kan sänka skatter på jobb, förkovran och företagande.
  • Inför en kemikalieskatt. Alltfler farliga kemikalier och olika hormonstörande preparat används i vår vardag. I de fall ett preparat är bevisat, eller starkt misstänks vara farligt så kan en kemikalieskatt vara ett verktyg för att fasa ut de ämnena på ett sätt som är smartare än rena förbud.
  • Satsa på en grön omställning av transportsektorn. Återuppväck Alliansens förslag om stöd till laddstolpar. Arbeta för hårdare emissionskrav för alla fordon, inklusive lastbilar och tillåt tyngre vägtrafik. Uppmuntra regionerna och kommunförbunden att ställa om till en fossilfri kollektivtrafik med exempelvis el- och biogasdriven busstrafik.
  • Genomför stora skattelättnader på jobb, företagande och investeringar. Huvudpunkten i en grön skatteväxling är att miljön, tillväxt och jobbskapande ska gynnas samtidigt. Samtidigt som man ökar kostnaderna för utsläpp och farliga ämnen så behöver skattekilarna på arbete och kapital minska. Marginalskatterna och arbetsgivaravgifterna behöver sänkas, liksom bolagsskatten och skatten på personaloptioner.

  Centerstudenter kommer att driva på för offensiva satsningar både för jobbskapande och för miljön. En ambitiös grön skatteväxling uppfyller båda dessa mål.

  Klimatkrisen väntar inte. Det är dags för Centerpartiet och Alliansen att lägga i en extra växel för miljöarbetet och jobbskapandet.

  Alfred Askeljung (C), förbundsordförande för Centerstudenter

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra