Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Annika Jacobson, Greenpeace: Ojnare visar vikten av civil olydnad


  Kampen för hållbara beslut går hand i hand med civil olydnad och ett aktivt ideellt engagemang. Demonstrationerna i Ojnareskogen är ett bevis på detta. Det skriver Annika Jacobson, nytillträdd chef för Greenpeace Sverige i en kolumn på Supermiljöbloggen.

  I helgen anslöt vi oss till den pågående aktionen mot Nordkalks skövling av Ojnareskogen. På lördagsmorgonen låste tretton av Greenpeace aktivister fast sig på maskinerna och hindrade arbetet i sex timmar. Beslutet om att åka till Gotland fattades så sent som på torsdag morgon då det stod klart för oss att den massiva polisinsatsen med största sannolikhet skulle sluta med att skogen var borta efter helgen om inte fler aktivister anslöt. Vi såg att vi kunde göra en skillnad i den större kampanjen genom att bidra med aktivister, stoppa skövlingen och på så sätt vinna mer tid för fortsatta påtryckningar för långsiktigt hållbara beslut.

  Ojnareskogen är tyvärr bara ännu ett exempel på hur kortsiktiga vinstintressen återigen går före miljöhänsyn. Gång på gång händer det att områden med höga naturvärden, som ofta till och med redan har ett lagligt skydd, ändå i praktiken förblir skyddslösa. Vi ser det hända både i skogen och i de marina reservaten.

  Det som däremot gör fallet med Ojnareskogen speciellt är det lokala och nationella engagemang som det väckt. Och det faktum att flera aktivister använt sig av civil olydnad för att stoppa Nordkalks anläggningsplaner genom att klättra upp i träden och gömma sig i området. Efter att Greenpeace aktivister blivit bortplockade från skogsskördarna satte sig flera av de hundratals demonstranter som samlats på hygget, däribland både barnfamiljer, ungdomar och äldre, framför maskinerna och lyckades på så sätt åter stoppa ytterligare skövling.

  Enligt DN:s ledare från i måndags 3/9 var detta en tveksam metod från Greenpeace och demonstranternas sida, för ”i en demokrati måste man finna sig i rättsamhällets principer och veta när det är dags att kasta in handduken”. Det är en sorglig uppfattning av demokrati tycker jag. DN:s ledare får det att framstå som att demokrati endast innebär en möjlighet att uttrycka sin åsikt genom ett riksdagsval vart fjärde år.

  Demokrati måste vara mer än så. En demokrati måste bygga på ett aktivt medborgarskap där människor kontinuerligt uttrycker sina åsikter och tar ansvar för samhällsutvecklingen. När enskilda lagar och beslut går emot de principer som rättstaten vilar på måste vi som aktiva samhällsmedborgare agera. Vi kan inte stillasittande och tyst se på när miljön förstörs och människor får sina rättigheter kränkta. Civil olydnad är ett viktigt inslag i en demokrati och kan självfallet användas för att stoppa skogsskövling lika väl som i andra syften. Så länge civil olydnad kombineras med icke-våld, sker i övertygelse om allmänhetens bästa och aktivisterna står för sina handlingar och är beredda att ta sitt straff, så är det upp till samhällsmedborgarna att avgöra om handlingarna var befogade i det enskilda fallet. Det är allmänhetens moraliska principer som aktivisterna vädjar till.

  Jag är övertygad om att det är just de människor som, liksom demonstranterna i Ojnareskogen, reagerar mot oansvariga beslut som utgör världens och framtidens hopp. I fallet Ojnareskogen har Nordkalks täkttillstånd överklagats av Naturvårdsverket. Riksdagsledamöter har uttryckt att de känner sig lurade av industrin att rösta igenom den lagförenkling i miljöbalken som möjliggjorde Nordkalks täkttillstånd. Där politiker och myndigheter har misslyckats med att skydda ett område med över 250 hotade arter valde aktivister att träda in. Det är att ta ansvar. Nu hoppas jag på fler ansvarsfulla beslut från Gotlands länsstyrelse, regeringen, eller HD så att Ojnareskogen får det permanenta skydd området förtjänar.

  Annika Jacobson
  chef för Greenpeace Sverige

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.