Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Barbara Evaeus, WWF: Kom igen Reinfeldt! Sluta skryta och agera istället!

  Foto: Foto: Ola Jennersten

  Fredrik Reinfeldt – börja med att titta ut genom fönstret imorgon kl 20.30 för då är det Earth Hour. Och då för sjunde året i rad, kommer hälften av Sveriges befolkning att skicka en jättestark signal till dig och andra beslutsfattare. Vi vill att du omedelbart börjar agera med handlingskraft i klimatfrågan och att du och din regering skapar förutsättningar för oss att leva ett liv inom de planetära gränserna av vår enda planet. Det är tungt men det är faktiskt ditt ansvar som statsminister.
  Och visst är det en utmaning för både dig och mig om vi ska lyckas leva mer klimatsmart. I alla fall om samhället ser ut som det gör idag och om alla människor i världen ska leva som en genomsnittssvensk. Ja, då skulle vi behöva tre jordklot. Och om du är ärlig mot dig själv och mot oss så vet du att det är omöjligt i längden att fortsätta som vi gör nu och att en omställning av vårt samhälle är nödvändig. Du vet också att vi måste bryta vårt beroende av fossila bränslen och hushålla med jordens resurser på ett mer hållbart sätt.
  Men varken du eller någon annan beslutsfattare verkar veta hur den nödvändiga omställningen ska gå till. Och det är okej. Vi förväntar oss inte att du ska ha alla svar just idag. Det vi kräver är att du visar att du tar klimatfrågan på allvar och att du jobbar stenhårt för ambitiösa klimatmål både härhemma, i EU och globalt. Vi vill att du slutar försöka lura oss att Sverige är på rätt väg eftersom vi lyckats frikoppla klimatutsläpp och ekonomisk tillväxt. Snart har jag hört dig och varenda en av dina ministrar skryta om den påstådda frikopplingen.
  Det gör mig illa till mods och väldigt orolig. Därför att vi båda två vet att det är långt ifrån sanningen. När vi ser på hela vårt ekologiska fotavtryck har våra utsläpp ökat rejält de senaste årtiondena. Det hjälper inte att du hänvisar till Kyotoavtalet och hur man räknar inom FN. Det gör det ännu värre på något sätt – som om vi ska nöja oss med det vi gjort hittills och inte sträva efter att verkligen tackla utmaningen vi står inför. Och även om klimatutmaningen är gigantisk så kan den också ses som det som sporrar oss att hitta nya sätt att organisera våra samhällen.
  Visst borde det vara möjligt att uppnå WWFs vision där hela världens befolkning ges möjlighet att leva ett gott liv och där planetens biologiska mångfald förvaltas på ett hållbart sätt. Det sägs att ”Necessity is the mother of invention” vilket bevisas av alla häftiga innovationer som tagits fram som gör det lättare att möta mänskliga behov av till exempel boende, transport, energiförsörjning på ett hållbart sätt. (Se exempel på www.climatesolver.org.)
  Och inspirerande exempel på hur vi tacklar klimat- och miljöproblem finns i hela världen. Just nu sitter jag i Vancouver, Kanada där vi snart ska presentera årets globala vinnare av vår stadsutmaning Earth Hour City Challenge. Vancouver utnämndes förra året till Global Earth Hour Capital. Och visst är det en fantastisk stad som jobbat målmedvetet i många år med hållbarhetsfrågor och som haft som mål att bli världens grönaste stad.
  Det som är tydligt när jag får träffa beslutsfattare här är att deras framgång byggs helt och hållet på bra och målmedvetet ledarskap. Jag har fått höra hur det har varit mycket motstånd till flera av stadens gröna initiativ från både oppositionen och stadens befolkning. Till exempel har det byggts en cykelbana som går rakt igenom hela staden. Den är verkligen bred och används flitigt av många cyklister dagligen. Den har tagit en stor del av den existerande gatan och innan den var på plats protesterades det högljutt överallt. Staden insisterade trots alla protester och nu är cykelbanan något som alla är stolta över och den bidrar till stadens attraktionskraft. Det finns mycket annat, som till exempel energieffektivisering och kompostsystem som skulle kunna nämnas men poängen är just hur viktigt det är med modiga politiker som vågar sätta höga mål för att ställa om staden, landet, världen!
  I år går vår Earth Hour-kampanj just i ledarskapstecken. Genom Kom igen riksdagen! uppmanar WWF alla svenskar att skicka brev till beslutsfattare som påverkar vår möjlighet att bo, resa, äta och investera klimatsmart. Med fokus på de fyra B:na – Bilen, Biffen, Bostaden och Börsen vill vi betona att utan en regering som skapar förutsättningar för oss att leva klimatsmart kommer vi som individer aldrig att lyckas leva våra liv inom planetens ekologiska gränser. Så enkelt är det.
  Och förresten. I sju år har vi sagt det men det tål att upprepas igen eftersom det finns några som envisas med att missförstå detta. Earth Hour handlar inte om att spara energi under en timmes tid. Spara energi ska vi göra dygnet runt, året om. Syftet med Earth Hour är att skicka en signal till politiker att vi vill se handlingskraft i klimatfrågan nu. Så jag uppmanar dig, vår statsminister att kontemplera över att ju mörkare det blir på lördag, desto starkare signal till dig att agera.
  Så kom igen Reinfeldt! Använd timmen på lördag till att fundera på hur du som statsminister kan fatta beslut som gör det enklare för oss svenskar att leva klimatsmart, det är nämligen först när du gör det, som vi kan förvänta oss en verklig och positiv förändring i samhället.
  Barbara Evaeus
  Klimatkommunikatör, WWF

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.