Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Björn Almér, Barista: Vakna politiker: Inför en supermiljö-latte-rabatt!

  Foto: Foto Jonas Andréasson

  Vart tusan tog miljön vägen i den politiska debatten? Finns det inget annat att tala om än vem som förstörde skolan i Sverige och vem som kan höja skatten mest nu när det plötsligt blivit a la mode? Politiker springer på i en smal, smal politisk tunnel av populistisk opportunism påhejad av media som inte klarar mer än max fyra ämnen samtidigt (färre om det är OS). Försvinner ett flygplan över havet så slutar vi skriva om Syrien… Är mänskligheten verkligen så här primitiv så är frågan om planeten ens har en teoretisk chans!
  I Sverige lever inte bara politiker utan även vi själva i en illusion av att några symboliska punktinsatser kan räcka för att marknaden och individerna ska börja tänka själva.
  ”Vi inför en supermiljöbilspremie!”
  ”Ja!” säger alla.
  Så handlingskraftigt för att minska utsläppen! Enligt Transportsstyrelsen har 258 privatpersoner köpt Supermijöbil från 2012 till första veckan i april i år. Detta kostade samhället 10,3 miljoner kr.
  Hade man exempelvis lagt pengarna på en mer publik ”Supermiljö-latte-rabatt” på en femma hade två miljoner svenskar kunnat prova en latte gjord på ekologisk mjölk och kaffe värmd med vindkraft. Och upptäckt att det där ”ekoreko” kan smaka minst lika gott som det besprutade. Kanhända är några fler glada frigående eko-kossor, fler fjärilar i hagen och ett par timmars snurr i ett vindkraftverk inte mycket större miljönytta än 258 miljölyxbilar – som troligen blivit köpta ändå. Åk buss vettja!
  Men en Supermiljö-latte-rabatt hade inneburit en markering från samhället:
  Ska vi ha ett hållbart samhälle måste vi agera nu. Och agera i vardagen. I allt från latte till hur vi reser.
  Använd moms och skatt för att driva på. Fråga väljarna:
  • Är det rätt att flygresor subventioneras med bara 6% moms och noll koldioxidskatt?
  Är det rätt att flyget ofta är billigare än tåget? I Norge betalar flyget koldioxidskatt. Varför inte här? Du betalar 25% moms på allt till din bil. Ge flyget samma villkor och gör gärna kollektivtrafiken momsfri. Det vore nytänkande!
  • Är det rätt att e-böcker har 25% moms medan tryckta böcker har 6% moms?
  Var är logiken? Lär allmänheten sig mer av att bläddra i papper? För inte är det mer miljövänligt. 2004 sänktes bokmomsen för att gynna allmänbildningen, men det tycks ju gå sådär för våra skolbarn enligt Pisarapporten. Var är uppföljningen och vad skulle vi spara i både pengar och miljön på att sluta sned-subventionera just tryckta böcker? Ingen vågar erkänna att det helt enkelt beror på att det knappast fanns e-böcker 2004 och ingen egentligen tänkt på problemet. Behöver just böcker subventioneras alls? Eller kanske pengarna idag skulle sändas till Wikipedia som varken är kommersiell eller skattefinansierad utan lever på allmosor samtidigt som vi alla brukar den (Samvetsfråga: har du skänkt till Wikipedia nyligen?).
  • Ska matmomsen differentieras beroende på om den förtärs på plats eller tas med?
  Är det ett relevant kriterium eller är ekologiskt/icke ekologiskt mer relevant? Vissa partier argumenterar för återinförande av den fuskbesudlade ”restaurangmomsen” dvs högre moms på mat om man äter på plats än om man tar med den. Är det verkligen viktigt? Eller vore det viktigt att fler – speciellt de med smalare budget – har råd att unna sig färre besprutningsmedel och nyttigare mat (med mer antioxidanter etc.)? Tänk vilken kraft det skulle bli om exempelvis all ekologisk mat hade endast 6% moms istället för att exempelvis flyg/taxi/böcker gynnas med just 6% moms.
  Är det någon som egentligen tänkt, eller handlar allt om lobbyism och opportunism?
  Politiker: Vi (era väljare) KRÄVER att ni tar rejält tag i hållbarhetsfrågorna. Sluta med populismen och visa verklig handlingskraft och nytänkande. Våga gå utanför de säkra korten ”vi höjer skatten på snus” eller ”mer pengar till arbetsförmedlingen” och snälla, snälla låt oss höra något nytt och relevant som vi kan ta ställning till.
  Björn Almér
  Grundare
  Barista Fair Trade Coffee
  (Vinnare Änglamarkspriset 2013)

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.