Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Björn Lindgren (MP): En tuff miljöpolitik är det enda som duger

  Du som har hittat till den här bloggen vet vilka hot vi står inför med klimatförändringar, resursbrist, artutrotning och så vidare. Det rör sig om globala problem, om samhällsproblem, om politiska problem. Det märkliga är att när lösningarna ska presenteras, så glöms ofta samhället och politiken bort, och problemen förväntas lösas genom privatpersoners insatser eller genom marknadens magiska osynlig hand eller teknikutvecklingen.

  Vi börjar med tron på att enskilda individer ska lösa allt. När klimatdebatten blossade upp ordentligt i Sverige och världen för några år sedan var det tidning efter tidning som publicerade stora artiklar om de enorma hoten, för att på nästa sida tipsa om vad just DU kan göra för att rädda klimatet. Få tipsade om vad hela samhället borde göra, få tipsade om vad just DU kunde göra som samhällsmedborgare, utan vi reducerades alla till konsumenter som skulle göra medvetna val. Missförstå mig inte, jag tycker att det är viktigt att man som individ försöker leva så hållbart som möjligt. Jag försöker göra det själv. Problemet uppstår när tron på detta blir så stark att det tränger ut politiska åtgärder för hela samhället. Om vi hela tiden pratar om vad vi kan göra som medvetna konsumenter är det lätt hänt att vi glömmer bort vad vi kan åstadkomma med politiska förändringar. Ett tydligt bevis på att fokuset på privatpersoner inte fungerar är att flygtrafiken fortsätter att slå nya rekord, trots den enorma debatten om klimatfrågan och flygets miljöpåverkan. Livsstilsförändringar är en viktig del av den gröna omställningen, men det kräver en tuff miljöpolitik så att alla är med på tåget (hehe).

  Sedan till tron om att marknaden ska lösa allt. Det lustiga med detta är att de som talar sig varmast för marknaden – högern – är de som visar störst okunskap om hur en marknadsekonomi faktiskt fungerar. Marknaden är kortsiktig och vinstmaximerande, och tar ingen som helst hänsyn till hur vårt levnadssätt idag påverkar kommande generationer, människor i andra delar av världen eller ekosystemen. Om de fossila bränslena är billigare än de förnybara kommer de fossila att användas. Om man kortsiktigt kan få ut mer pengar av att fiska ut haven istället för att fiska hållbart kommer haven att fiskas ut. Det är detta kortsiktiga, egoistiska vinstintresse som är en av orsakerna till miljöproblemen – inte lösningen. Marknadsekonomin har många fördelar och kan vara en effektiv medhjälpare i den gröna omställningen, men det kräver en tuff miljöpolitik.

  Teknikutveckling är en enormt viktig del i lösningen av våra miljökriser, men utan bra politik är teknikutveckling ganska värdelös. För det första för att politiken till stor del ritar kartan för teknikutvecklingen. När till exempel storsatsningen på kärnkraft genomfördes, med efterföljande elrea, slogs benen undan totalt för satsningar på förnyelsebar energi. Andelen av stödet för Forskning och Utveckling (FoU) som avsätts för satsningar på och kommersialisering av miljöteknik påverkar också mycket. Men miljöteknik stärkt av politiska åtgärder kan inte ensamt lösa hela utmaningen.

  Problemet ligger i att mycket av den teknikutveckling vi har sett hittils har lett till ökad konsumtion istället för minskade utsläpp. När bilmotorerna bli effektivare ökar bildproducenterna hästkrafterna istället för att minska bränsleförbrukningen. Minskas bilarnas bränsleförbrukning åker folk mer bil – när bilen ändå är så bränslesnål. Drar de nya lamporna mindre ström så behöver man ju inte vara lika noga med att släcka dem, och man kan passa på att sätta upp några till när de ändå drar så lite ström. Teknikutvecklingen är en effektiv medhjälpare i den gröna omställningen, men endast tillsammans med tuff miljöpolitik.

  Genom politiska åtgärder kan vi uträtta stordåd. Den som undrar hur mycket man egentligen kan åstadkomma genom politiken kan titta mot USA. Under andra världskriget, när Pearl Harbor hade angripits, bestämde dig USA för att ge sig in i kriget och ställa om privatkonsumtionsindustrin till en krigsindustri. På otroligt kort tid ställde fabrikerna om, och landet blev snart en överlägen producent av krigsmateriel. Av detta kan vi lära oss att allt är möjligt, bara den politiska viljan finns.

  Björn Lindgren
  —————-
  Språkrör, Grön Ungdom

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.