Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Camilla Zedendahl: Nu ska turistnäringen bli hållbar

    Turistnäringen har utropats bli Sveriges nya basnäring. Tjänstesektorn ska rädda Sverige och jobben.

    Kommande från Borlänge är det långt ifrån det järnverk, pappersbruk och den verklighet jag växte upp med. Och visst ser världen annorlunda ut idag. Man ser klart att en ökad omsättning inom turistnäringen ger jobb och är ofta ett första inträde på arbetsmarknaden. En ny nationell strategi förkunnar att på 10 år ska omsättningen fördubblas från 250 miljarder kr till 500 miljarder. Men med sådana ambitioner följer ansvar.

    Jag jobbar i Sigtuna. Sigtuna är Sveriges första stad med anor från år 970. Staden är ett resultat av ett modigt och visionärt tänkande. Man ville manifestera in ny tid, ett nytt sätt att tänka. Och Sigtuna blev en mötesplats för människor från hela världen. Det är svindlande. Ibland när jag promenerar på Stora gatan tänker jag på alla de som gått just denna gata fram genom århundradena Vilka mötte de här? Vad lärde de sig av varandra? Vilka var deras utmaningar? Oroade de sig för framtiden? Och för sina barn – precis som jag?

    I slutet av 2009 började vi fundera över inte bara utveckling, utan en hållbar utveckling. Sigtuna är hemkommun för Stockholm Arlanda Airport och har Sveriges fjärde största hotellnäring – endast Stockholm, Göteborg och Malmö har fler hotellövernattningar än Sigtunas 565 000 övernattningar/år. Vår flygplats arbetade hårt med miljöfrågorna och hade just blivit först i världen att ackrediteras på högsta nivån enligt Airport Carbon Accreditation, ACI, bakom vilken står Airport Council International Europe och WSP Environmental. Många av våra hotell var Svanenmärkta och hade ambitiösa miljöpolicies.

    Men frågan var: kan vi göra mer om vi jobbar tillsammans? Vi gjorde som vi så ofta gjort förr. Vi samlade helt enkelt alla runt ett bord och ställde frågan om vi tillsammans skulle växla upp det egna miljöarbetet och söka skapa en hållbar destination? Att ställa en sådan fråga är lite nervöst. När man arbetar i nätverk är utmaningen att få alla med på tåget – ingen har ju de facto inte någon bestämmanderätt. Det finns inte någon som kan peka med hela handen och deklarera en ny miljöpolicy. Samtliga måste brinna för idén. Det är häftigt när stora som små, förstår värdet av att lägga konkurrens åt sidan och se att ett samarbete ger större effekt.

    I februari 2010 tog Sigtuna & Arlandas hotell- och konferensanläggningar – tillsammans med Stockholm Arlanda Airport, gemensamt det första steget mot en hållbar turistnäring och klimatneutralitet. Sigtuna blev därmed den första destinationen i Sverige som går mot ett nettoutsläpp av koldioxid som är lika med noll. Jag inser naturligtvis att detta inte var ett jättestort steg, men det unika är att göra det tillsammans. Destinationens aktörer sporrar och utmanar varandra. Vi går vidare – genom att framöver endast servera ekologiskt kaffe ställs motsvarande 20 fotbollsplaner om till giftfri odling och 160 kg mindre bekämpningsmedel drabbar människor och natur varje år. Laddstolpar till våra gäster som kommer med elbil håller också på att installeras. Att skapa goda cirklar så att fler följer efter. Vi har tidigare utmanat Stockholm, Göteborg och Malmö att genom samarbete driva på utvecklingen för en hållbar besöksnäring.

    Turistnäringen bidrar till mycket gott, men har även en stor miljöpåverkan. Ska turistnäringen bli Sveriges nya basnäring har vi en utmaning – att bevara och stärka den nytta mötes- och turistnäringen tillför samhället och samtidigt minska dess nackdelar.

    Glädjande är att nu börjar det hända saker. Tillväxtverket har nyligen valt ut fem områden som har potential att utvecklas till hållbara destinationer. De fem är Bohuslän, Kiruna, Stockholms skärgård, Vimmerby och Åre. Satsningen är totalt på 60 miljoner kronor under åren 2012-2014.

    Men ibland behövs inte projektpengar och ansökningsprocesser för att skapa goda cirklar. Ibland behöver man bara se till att samlas runt ett bord och runt en idé. Och fatta beslut om att man vill vara med och skapa en positiv utveckling. Jag upprepar utmaningen till Stockholm, Göteborg, Malmö och andra – låt oss tillsammans arbeta kraftfullt för att göra besöksnäringen till Sveriges nya hållbara basnäring.

    Camilla Zedendahl
    VD Destination Sigtuna

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.