Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Caroline Nordvall: ”Vår nya EU-kommissionär är en bandit”

  En sexistisk oljebaron med styrelseposition i flertalet privata vinstbolag. Det är bilden som målas upp av Miguel Arias Cañete, vår nya EU-kommissionär med ansvar för klimat- och energifrågor.
  Missnöjet inom media och civilsamhället var påtagligt veckorna innan utfrågningen i EU-parlamentet den 1 oktober. Inte kunde väl förtroendevalda EU-parlamentariker nu rösta fram denna person till en av EU:s viktigaste poster? Frågor om inte bara hans egna, utan även hans familjemedlemmars andelar inom oljeindustrin kom upp under utfrågningen och många höll andan när den holländske EU-parlamentarikern Bas Eickhout 17 minuter in i utfrågningen krävde konkreta bevis på Cañetes trovärdighet.
  Djupt ångerfull och indignerad talade Cañete då om att han minsann sålt sina andelar inom de spanska oljeföretagen ”samma dag som han fick sin utnämning i kommissionen”, samt att bolagen Petrolifera Ducar SL och Petrologis Canaris SL varken borrar eller säljer olja, utan enbart förvarar den. Dessutom rörde det sig ju faktiskt bara om dryga två procent av andelarna i bolagen. Andelar till det nätta värdet av 326 000 euro, rapporterar corporateeurope.org som bevakar lobbyverksamhet på EU-nivå. Att hans svåger har tagit över hans styrelseposition inom bolagen var väl inte heller en så stor sak, tyckte Cañete.
  Flertalet EU-parlamentariker ställde djupt kritiska frågor under utfrågningen som kan ses i sin helhet här.
  När jag gräver djupare blir herr Cañetes obehagliga, motbjudande och högst oetiska förehavanden fullt synliga. Det visar sig att en rad branscher och sakfrågor Cañete har engagerat sig för har kopplingar till hans egna eller hans familjemedlemmars privata vinstintressen. Jag tar återigen hjälp av corporateeurope.org, som ger en närmre presentation av Cañetes nutida och historiska aktiviteter. Det rör sig om allt ifrån EU-subventioner för tjuruppfödning till kontroversiella bygglagar. Men hans dåliga omdöme stannar inte enbart vid pengar och privata intressen. En artikel i The Guardian avslöjar att Cañete för en tid sedan tvingades be en kvinnlig kollega om ursäkt efter att ha fällt kommentaren:

  – A debate between a man and woman is very complicated because if you abuse your intellectual superiority, or whatever it may be, you end up looking like a machista [male chauvinist] who is cornering a defenceless woman.

  Det här verkar vara en riktig mysgubbe. En mycket företagsam härlig prick som varit EU-parlamentariker sedan 1986. Han har tydligen haft så fullt upp att han inte haft en enda sekund över till att jobba på sitt goda omdöme.
  Är Miguel Arias Cañete det bästa valet till EU-kommissionär? Tillräckligt många EU-parlamentariker tyckte det, (statistik finns på epthinktank.eu, ”European Parliamentary Research Service”) för att ”Senor Petrolhead”, vars största intresse är snabba sportbilar, skulle röstas igenom som EU:s ansvarige för klimat- och energifrågor. Öknamnet på den nye EU-kommissionären har spridit sig som en löpeld i debattartiklar och blogginlägg och man får väl ändå säga att Cañete har gjort skäl för namnet.
  Den massiva kritiken från upproret ”Stop Cañete” som organiserades på Place Luxembourg vid samma tidpunkt som utfrågningen, nådde bevisligen inte in i parlamentsbyggnaden. Kanske dränktes den rentav i applådskarorna som följde efter att Cañete dyrt och heligt lovat att han aldrig någonsin kommer låta sina egna, sin familjs eller ekonomiska intressen styra hans politik. Applåder från andra heltidspolitiker som uppenbarligen inte heller har någon tid över för att jobba på sitt goda omdöme.
  Caroline Nordvall, frilansjournalist

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra