Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Cecilia Linder: Nu måste vi konsumenter ta makten i egna händer

  I helgen avslutades FN:s klimatmöte i Doha. Än en gång reste tusentals delegater och aktivister hem från mötet, besvikna över att inte ha lyckats uppnå en global klimatöverenskommelse som skulle kunna bromsa en utveckling mot farliga klimatförändringar. Och runt omkring i världen växer sig människors oro för effekterna av klimatförändringarna allt starkare. Många är redan uppgivna och har tappat hoppet om att det går att göra någonting alls. Nu är det dags för oss privatpersoner att agera, i brist på politiker som tar ansvar. Det skriver Medveten Konsumtions ordförande Cecilia Linder i en kolumn på Supermiljöbloggen. 

  Tyvärr ser det inte ut som att det rättvisa, bindande och ambitiösa klimatavtalet, som världen så mycket behöver, är inom räckhåll just nu. Över huvud taget går den politiska processen i klimatfrågan för trögt.

  Betyder det att det är kört? Kan vi inte göra någonting meningsfullt själva för klimatet? Vi i Medveten Konsumtion menar att det är precis det vi kan. Medan politikerna står och stampar kan du och jag faktiskt agera på ett sätt som har verklig betydelse för klimatet. 

  För oavsett vilka beslut politiska beslutsfattare fattar är det vi privatkonsumenter som står för en omfattande del av konsumtionen av mat och prylar. Och vi konsumerar alldeles för mycket av fel saker. Konsumtionshetsen har till och med pekats ut som det största hotet mot miljön av Worldwatch Institute.

  I och med att konsumtionen hela tiden ökar blir det också allt svårare att bli av med beroendet av fossila bränslen. För att möta konsumtionens växande energikrav skulle det enligt Worldwatch Institute krävas att man bygger 24 vindkraftverk i timmen om man vill kunna ersätta fossila bränslen. Att bestämma sig för att förändra sina konsumtionsvanor är därför något som både är meningsfullt och nödvändigt för att bromsa klimatförändringarna. Förstås måste politiska beslutsfattare och näringslivet också agera, men även vi privatpersoner har en viktig roll att spela. 

  Exempelvis är en minskning av konsumtionen av kött ett av de smartaste miljöval man kan göra. Ungefär 25 procent av de svenska hushållens klimatpåverkan kommer från maten vi äter. Globalt står köttproduktionen för drygt 18 procent av utsläppen av växthusgaser. Att producera kött kräver alltså otroligt mycket mer energi än vegetabilier.

  Samtidigt är köttkonsumtion fortfarande en tabubelagd fråga i politiken, så därifrån kan man nog tyvärr inte vänta sig några starka styrmedel för att köttkonsumtionen ska minska. Därför behöver vi som privatpersoner agera. 

  Konsumtionen av kött har dubblerats sedan i början av 1990-talet. Tänk om vi alla till att börja med skulle fatta beslutet om att halvera portionen kött på våra tallrikar? Det skulle märkas och leda till verkliga minskningar av utsläppen. 

  För att medvetandegöra och inspirera ungdomar och unga vuxna att göra mer medvetna konsumtionsvanor har vi genomfört ett filmprojekt tillsammans med magasinet Camino. Det var hoppingivande att köttkonsumtionen var ett givet tema, vilket mynnade ut i två filmer. Den ena handlar om svårigheterna att som ungdom gå mot strömmen genom att sluta äta kött av miljöskäl. Den andra filmen är en animation för att få fler att tänka till var köttet kommer ifrån.

  Vi har inte längre tid att vänta på att politikerna ska rädda världen. Genom att förändra våra konsumtionsvanor kan var och en av oss ta betydelsefulla steg mot en mer hållbar värld. Varför inte börja redan nu i jul med att ta avstånd från shoppinghysterin och satsa på ett grönare julbord? Och när vi agerar kommer politikerna också så småningom att agera. Nu kör vi.

  Cecilia Linder, ordförande för Medveten Konsumtion

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra