Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    COP19 SPECIAL: Johan Hultberg (M), Miljö- och jordbruksutskottet: Bortom arenan

    Här i Warszawa på Stadion Narodowy, Polens nationalarena, fortsätter spelet i FN:s klimatförhandlingar. Låsningarna är många men för att inte bli allt för nedstämd över att förhandlingarna inte går framåt i önskad takt, eller av att länder så som Japan och Australien nu försöker backa in i framtiden, gäller det att lyfta blicken och se allt som sker vid sidan av de globala förhandlingarna. Låt mig strax återkomma till detta.

    Jag har under de dagar jag varit här på COP19 inte bara suttit i slutna förhandlingsrum utan jag har också passat på att besöka många öppna och riktigt intressanta side events. I tisdags arrangerades ”Implementation Day” av Globe International där fokus inte var nationella åtaganden utan nationella, regionala och lokala åtgärder. En av inledningstalarna var EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard som lyfte behovet av att se klimatförändringarna i ett ekonomiskt perspektiv. Klimatförändringarna hotar långsiktigt möjligheten till ekonomisk tillväxt. Detta är en insikt som tack och lov blir allt mer spridd och som skapar bättre förutsättningar för att få till det engagemang och den delaktighet som krävs för att klimatutmaningen på allvar ska kunna tacklas.

    Med insikt om att klimatförändringarna är, för att citera Världsbankens chef Jim Young Kim, ”a fundamental threat to economic development” tror jag att blir det enklare att komma bort från den inte särskilt framgångsrika diskussionen om bördefördelning. Mer fruktbart är att fokusera på möjligheterna för en hållbar tillväxt samt på ekonomiska fördelar av att agera för att hejda den globala uppvärmningen, fördelar av att agera nu. Utmaningen är dock att vinsterna av att agera till stor del ligger i framtiden men en stor del av notan behöver betalas nu. Mot bakgrund av detta är det viktigt att det finns länder så som Sverige som har lyckats förena en stark ekonomisk tillväxt med sjunkande utsläpp och som därigenom kan fungera som gott exempel och inspirera till handling.

    Avgörande för att minska utsläppen är att sätta ett pris på utsläpp enligt den liberala principen om att förorenaren ska betala. Detta sker också på allt fler platser i världen vilket lyftes fram på Implementation Day. I t.ex. Kina har sju regioner beslutat sig för att gå före genom att upprätta ett utsläppshandelssystem med målet att få på plats ett nationellt system till år 2016. Kalifornien och Quebec har utsläppshandelssystem som nu kopplas samman och många andra länder och regioner har eller planerar att inrätta nya system. Detta är viktiga initiativ som sker vid sidan av FN:s klimatförhandlingar.

    Jag är optimist. Jag tror att förhandlingarna här i Warszawa kommer att ta steg framåt. Målet att i Paris vid COP21 nå en global överenskommelse med bindande åtaganden som bidrar till att vi kan klara tvågradersmålet måste ligga fast. Samtidigt är det viktigt att konstatera att spelet om klimatet inte bara avgörs inom ramen för FN:s klimatförhandlingar. Mycket positivt händer bortom Stadion Narodowy.

    Johan Hultberg
    Riksdagsledamot i Miljö- och jordbruksutskottet

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.