COP19 SPECIAL: Lorentz Tovatt, Grön Ungdom: Vi kan inte längre vänta på COP-mötena
Klimatförhandlingarna har pågått i över 20 år utan nämnvärda resultat. Det är dags att inte binda upp sig vid att det är dessa som kommer ge oss de stora klimatlösningarna. Se istället till alla de positiva exempel som nu ploppar upp runt om i världen.
Klimatförhandlingarna är i full gång i Polen. Just nu blockerar ett antal länder att förhandlingarna ska komma framåt inom viktiga områden. Mönstret upprepas år efter år. Det är dags att inse att klimatförhandlingarna inte kommer ge oss de stora svaren, istället måste enskilda länder sätta igång omställningen. På de ställen i världen där utsläppsminskningar idag sker beror det framförallt på nationella initiativ och modiga politiker. Det är där de stora förändringarna kommer ske även i framtiden. Positiva exempel och föregångare är dessutom inte bara bra för enskilda länders klimatpåverkan, de sprider sig dessutom vidare så att andra kan ta efter.
Varje år sker nästan exakt samma sak. COP-mötena anordnas och tusentals delegater från hela världen samlas för att komma fram till en lösning på klimatutmaningen. Resultatet blir nästan alltid att man skjuter viktiga beslut på framtiden eller att man inte kommer framåt överhuvudtaget.
I den politiska debatten i Sverige hyllas ofta globalt samarbete när det kommer till klimatet. Man framhäver att globala utmaningar kräver globala avtal och att kraftfull klimatpolitik på nationell nivå riskerar länders konkurrenskraft och ekonomi. Men de som argumenterar så är oss svaret skyldiga på följande fråga: Är det ens möjligt att få en fulltäckande lösning på global nivå, trots att förhandlingarna nu pågått i över 20 år utan nämnvärt resultat?
Svaret på frågan är nej. Vi kommer inte få en heltäckande lösning från FN:s klimatförhandlingar. Allt för många olika intressen bland de olika länderna strider mot varandra i förhandlingarna, vilket innebär att när och om ett avtal väl sluts kommer det vara urvattnat av kompromisser. Detta var bland annat fallet med Kyotoavtalet.
Om man dessutom tittar sig runt i världen för att se vad som idag orsakar framsteg på klimatområden är det inte de globala institutionerna. Det är snarare enskilda länder eller grupper av länder som visar vägen och tar egna initiativ. Tysklands satsning på förnybar energi har gjort så att världsmarknadspriset på solenergi har fallit som en sten. Detta har lätt till att billig och ren energi nu blir tillgänglig även för fattigare länder. Danmark visar framfötterna med att vara bland de bästa länderna i världen på modern vindkraft och hållbar stadsplanering. Kalifornien har genom sitt cap-and-trade-system fått ner utsläppen och gjort miljövänlig teknik billigare och mer konkurrenskraftig. Det är dessa initiativ som nu gör skillnad och som sprider sig till andra länder och andra regioner.
Med detta sagt ska vi inte ge upp de globala förhandlingarna. Tvärt om – vi ska omfamna dem och göra det bästa av dem. Förhandlingarna kan ge oss mycket. Klimatfinansiering till fattiga länder, tekniköverföring och ramverk för hur länder ska gå till väga för att minska sina utsläpp. Men vi ska aldrig någonsin tänka tanken att enskilda nationer, kommuner, landsting och individer ska vänta på ett avtal innan vi själva tar vårt klimatansvar. För klimatet kan inte vänta.
Lorentz Tovatt
språkrör Grön ungdom och observatörsdelegat på COP19

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till