Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Daniel Engström Stenson: Minska utsläppen på hemmaplan först

  Sveriges utsläpp blir högre om man räknar in utsläppen från produktion av varor som vi importerar än om man inte gör det. Det finns emellertid några problem med att hävda att ett lands utsläpp bör mätas på detta sätt, vilka bör beaktas.
   
  ”Vi har inte minskat våra utsläpp, vi har bara flyttat dem utomlands, till Indien och Kina”. Så låter det ibland från personer med inget annat än miljöns bästa framför ögonen.

  Tyvärr liknar slutsatsen i de två bisatserna den som företrädare för industrin använder när de förfasar sig över att det ska bli dyrare att släppa ut koldioxid i Sverige eller Europa. Då flyttar produktionen och utsläppen utomlands, hävdar de.

  Forskningen visar att endast en liten del av utsläppen flyttar utomlands. OECD uppskattar att om EU unilateralt (utan minskningsåtaganden från några andra länder) minskar sina utsläpp med 50% till 2050 skulle endast 11,5% av utsläppen flytta utomlands. Skulle samtliga Annex I-länder minska sina utsläpp med 50% skulle mindre än en procent av koldioxidutsläppen flytta utanför Annex I. Men politiker har låtit sig lyssna till industrin och flertalet av utsläppsrätterna i det europeiska handelssystemet EU ETS delas därför även framöver ut gratis. Industrierna behöver inte ytterligare vatten på sin kvarn genom att fler personer anför att utsläppen flyttat utomlands.

  Naturligtvis genererar Kinas exportindustri utsläpp som härrör från en efterfrågan i andra länder, men Sveriges handel med Kina är liten och av utsläppen som följer av svensk import kommer endast 3%, från handel med Kina, enligt Naturvårdsverket. Som jämförelse kommer 14% från handel med Tyskland, och 10% vardera från Danmark och Finland.

  Dessutom är den kinesiska fabrik som tillverkar elektronikartiklar (en av Kinas huvudsakliga exportvaror till Sverige) troligen inte mer utsläppsintensiv än fabriken i Sverige som tidigare tillverkade den. Tvärtom är den kinesiska fabriken ofta nybyggd och har en lägre utsläppsintensitet.

  Enligt logiken i det fiktiva citatet ovan har alltså våra utsläpp även flyttat till Tyskland och Finland.

  Ska man löpa linan fullt ut och räkna utsläppen från import och använda detta som måttstock för utsläppsåtaganden i ett internationellt klimatavtal stöter man på ytterligare problem.

  Först måste man i rimlighetens namn räkna bort utsläppen som landets exportindustri står för. Följden blir att Sverige inte kan hållas ansvarig för utsläppen från den del av produktionen i stål- eller pappersmassaindustrin som går på export. Ansvaret för att få ner utsläppen från produktionen av det stål som Sverige exporterar till Kina skulle alltså falla på Kina, medan det vore Sveriges ansvar att få ner utsläppen i den kinesiska elektronivaruproduktionen.

  På samma sätt blir det Tysklands ansvar att få ner utsläppen från svenskproducerade bilar som säljs i Tyskland, och vice versa. Med vilken lagstiftning eller vilka styrmedel då, kan man fråga sig. Och för den som älskar att grotta ner sig i förhandlingsteknikaliteter öppnas en helt ny värld när världens länder ska enas om hur mätmetoderna för detta ska utformas och övervakas.

  Lösningen på att minska utsläppen från import kan på inga villkor vara minskad handel – det vore protektionistiskt och skulle hämma nödvändig utveckling i utvecklingsländer.

  Sverige och andra utvecklade länder ska med teknik och finansiering bidra till att minska utsläppen i andra länder, och försöka påverka deras industrier att använda ny teknik. Men vägen dit är inte att hålla Sverige ansvariga för Kinas utsläpp. Eller att Tyskland ska ansvara för Sveriges, för den delen.

  Istället måste Sverige visa att man kan minska utsläppen på hemmaplan. Att det går att minska utsläppen, utan att ekonomin kollapsar och industrin flyttar utomlands. Det finns en del att göra även inom rikets gränser. Låt oss börja där, åtminstone.

  Daniel Engström Stenson, samordnare för den gröna, liberala tankesmedjan FORES miljöprogram

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra