Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Debattinlägg: ”Inte alla kandidater i EU-valet som vill behålla de framsteg som gjorts”

  EU-parlamentets sessionssal - plats för viktiga beslut om miljö och klimat. Foto:

  Klimat- och miljöpolitiken står på spel i EU-valet. Att skydda miljön är att skydda oss själva: naturen fyller våra mest grundläggande behov. EU är på många sätt en föregångare på miljöområdet, men inte alla kandidater till EU-parlamentet kommer att vilja behålla gjorda framsteg. Det skriver fyra forskare i organisationen Researchers Desk i ett debattinlägg alldeles före valet.

  ***************

  Detta är en debattartikel. Åsikterna som framförs är författarnas egna.

  ***************

  DEBATT Under förra mandatperioden tog EU flera viktiga steg. Den gröna given, med lagstiftningspaketet Fit for 55 antogs 2019 med syfte att göra Europa till en klimatneutral region 2050. Fit for 55-paketet innehåller åtgärder för energi, transporter, byggnader, markanvändning och industri. Det omfattar reformer av EU:s utsläppshandelssystem (ETS), införande av ett nytt utsläppshandelssystem för byggnader och vägtransporter (ETS2), skärpta utsläppsnormer för fordon och initiativ för energieffektivitet och förnybar energi, samt åtgärder för resurseffektivitet och cirkularitet.

  Förordningar för avfallshantering har minskat avfallsdeponeringen i EU från 38 procent år 2018, till 21 procent idag. EU har vidtagit åtgärder mot plastförorening. Naturrestaureringslagen antogs för att bromsa förlusten av biologisk mångfald, men stoppades i ministerrådet och dess status är nu osäker. Beslutet om utfasning av bilar med förbränningsmotor är ett viktigt steg mot minskad klimatpåverkan. Revideringar av direktivet om luftkvalitet och införandet av Euro 7-förordningen har bidragit till förbättrad luftkvalitet, vilket kommer spara många liv. 

  Bakslag hotar efter att EU varit på rätt väg

  EU har varit på rätt väg under den senaste mandatperioden, men nu hotar ett bakslag. Våra svenska partier har röstat olika i de viktiga frågor vi talat om här. I tabellen presenteras hur de röstade i följande frågor: 

  • Okt -2021, om EU:s från jord till bord-strategi stödde framtagandet av en hållbar gemensam livsmedelspolitik för minskad miljöpåverkan, högre livsmedelssäkerhet och hälsosammare mat.
  • Feb -2023, om CO2-utsläppsnormer för bilar fastställde en utfasning av fossilbränsledrivna privata fordon från 2035.
  • Apr -2023, etablerade ett nytt system för handel med utsläppsrätter för vägtransporter och byggnader (ETS2) för att minska utsläppen.
  • Feb -2024, om en lag för naturrestaurering krävde att EU:s medlemsländer ska återställa minst 30 procent av livsmiljöerna i dåligt skick till 2030, 60 procent till 2040 och 90 procent till 2050 för att bromsa förlusten av biologisk mångfald.
  • Feb -2024, om luftkvalitet införde strängare gränsvärden för flera ämnen till 2030 för bättre luftkvalitet.
  • Apr -2024, om förpackningar och förpackningsavfall införde restriktioner för vissa förpackningar för att minska plastföroreningarna.
  PartiGruppLedamotJordBilarETS2NaturLuftPack
  SDECRLUNDGRENEMOTEMOTEMOTEMOTFÖRFÖR
  SDECRNISSINEN/STEGRUD1EMOTEMOTEMOT EMOT EMOT
  SDECRWEIMERSEMOTEMOTEMOTEMOTEMOTEMOT
  KD2EPPSKYTTEDAL FÖRFÖREMOTEMOTEMOT
  KDEPPLEGA FÖRFÖREMOTFÖR 
  MEPPKOKALARI FÖRFÖREMOTFÖR 
  MEPPPOLFJÄRDFÖRFÖRFÖREMOTFÖR 
  MEPPTOBÉFÖRFÖRFÖREMOTFÖR 
  MEPPWARBORNFÖRFÖRFÖR FÖR 
  MPGreens/EFADALUNDEFÖRFÖRFÖRFÖRFÖRFÖR
  MPGreens/EFAHOLMGRENFÖRFÖRFÖRFÖRFÖRFÖR
  MPGreens/EFAKUHNKEFÖRFÖRFÖRFÖRFÖRFÖR
  VGUE/NGLBJÖRKFÖR FÖRFÖRFÖRFÖR
  CREAL-SAHLANIFÖRFÖRFÖREMOTFÖREMOT
  CREWIESNERFÖRFÖRFÖREMOTFÖREMOT
  LREKARLSBROEMOTFÖRFÖRFÖRFÖRFÖR
  SS&DDE BASSO FÖRFÖRFÖRFÖRFÖR
  SS&DFRITZONFÖRFÖRFÖRFÖRFÖRFÖR
  SS&DGLANZELIUS/ BERGKVIST2FÖRFÖRFÖR FÖRFÖRFÖR
  SS&DINCIRFÖRFÖRFÖRFÖRFÖRFÖR
  SS&DOHLSSON FÖRFÖRFÖRFÖRFÖR
  1 Nissinen ersatte Stegrud. 2Lämnade feb 2024 KD, gick i april med i Folklistan. / Glanzelius ersatte Bergkvist. Gult: ledamoten avstod/röstade inte.

  Vad som händer med klimatet, den biologiska mångfalden och miljön påverkar framtiden. Nu står politiken och väger. Hur du röstar spelar roll. 

  Kristina Boréus, professor i statsvetenskap, Uppsala universitet

  Malcolm Fairbrother, professor i sociologi, Uppsala universitet och Institutet för framtidsstudier

  Cecilia Lalander, docent i teknologi, Sveriges lantbruksuniversitet

  Sebastian Sobek, professor i biologi, Uppsala universitet

  (Medlemmar i den ideella organisationen Researchers’ Desk)

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.