”Den svenska fossilgasexpansionen är här. Dags att stoppa den”
”När den nya regeringen tillträdde i januari meddelade Stefan Löfven återigen att “Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation. Det finns ingen tid för tvekan”. Vi i Fossilgasfällan instämmer i att tiden för tvekan är förbi”, skriver Olivia Linander och Andreas Jonsson från Fossilgasfällan idag i en debattartikel på Supermiljöbloggen.
Tillsammans måste vi agera snabbt och kraftfullt för att klimatkrisen inte ska skena med förödande konsekvenser – något som redan drabbar människor runt om i världen.
Just tvekan levererar dock regeringen (liksom alla tidigare regeringar gjort) gång på gång. Trots visionen i regeringsförklaringen och trots det nya klimatpolitiska ramverket, är vi i Sverige just nu på god väg att:
-
bygga ut Preems oljeraffinaderi (Preemraff) i Lysekil,
-
expandera Arlanda med målet att öka flygandet,
-
färdigställa en helt ny flygplats i Sälen, och
-
möjliggöra en ökad import av fossilgas till svensk industri genom att bygga importterminaler på olika platser, till exempel i Göteborgs hamn..
Detta pågår samtidigt som tiotusentals barn och unga skolstrejkar och demonstrerar för sina liv på flertalet kontinenter; samtidigt som forskare och akademiker samlas för att säga att läget är så akut att det krävs civil olydnad för att hålla de fossila bränslena under jord; samtidigt som de svenska gräsrotsrörelserna går samman för att överklaga Preemraff, motarbeta flygexpansionen och stoppa bygget av fossilgasterminalerna.
Tillsammans förbereder vi oss i klimatrörelsen på att göra allt i vår makt för att stoppa dessa skadliga projekt.
Skälet att vi riktar oss till er i miljörörelsen idag är att fossilgasen lätt hamnar i skymundan i debatten. Medan det är uppenbart för oss alla att ett oljeraffinaderi är en klimatkatastrof, kan fossilgas (som ofta går under radarn som “naturgas” eller LNG) framstå som en otydligare fråga.
I detta skymundan har nu Swedegas och andra aktörer börjat landa flera fossilgasprojekt längs Sveriges kust, och kan vara mycket nära ännu ett stort framsteg – nämligen ett koncessionstillstånd från regeringen att importera fossilgas till det svenska stamnätet i 40 års tid.
För klimatrörelsen är det ingen tvekan om saken: Ett fossilt bränsle är ett fossilt bränsle och måste stanna i jorden! Liksom oljeraffinaderiet och flygplatserna måste denna fossilgasexpansion stoppas.
Nu har en ny regering tillträtt. På deras skrivbord väntar en ansökan om tillstånd att ansluta fossilgasterminalen “LNG Göteborg” till det befintliga gasnätet. Både S och MP hävdar att de inte kan säga nej till ett sådant tillstånd av klimatskäl trots att det enligt juridikexperter är fullt juridiskt möjligt att göra det.
Vi kräver att våra beslutsfattare slutar låtsas att de inte har någon makt i frågan – och idag ber vi om din hjälp att nå fram till dem.
Vi i Fossilgasfällan växer i antal, vi utökar kontinuerligt vår verktygslåda och vi arbetar med en mångfald av metoder. Sedan 2017 har vi arbetat med såväl politisk dialog som aktioner för att skapa det momentum som krävs för att sätta stopp för en hotande fossilgasexpansion innan den får fart. Med en ny regering och nya ministrar är det dags att ladda om.
I detta nu behandlar regeringskansliet den klimatkatastrofala tillståndsansökan. Regeringen kommer sannolikt att bevilja den om de inte ser oss kraftsamla tillsammans.
Därför uppmanar vi dig att meddela energiminister Anders Ygeman och miljö- och klimatminister Isabella Lövin vad du tycker om fossila nybyggen i Sverige.
När beslutsfattarna är inne på en väg som inte alls ger oss en fossilfri välfärd är det upp till oss att göra det som krävs. För att hamna på rätt väg måste vi sätta stopp för LNG Göteborg och alla andra klimatkassa infrastrukturprojekt.
Vi förbereder oss för kommande kraftsamlingar med en rasslande mailkampanj, och sen ser vi fram emot att ta nästa steg vidare tillsammans med övriga klimatrörelsen.
Olivia Linander och Andreas Jonsson för Fossilgasfällan
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till