Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Emma Enebog: Vi svenskar älskar mode

  Vi svenskar älskar att handla kläder, vi gör det ofta och gärna. I genomsnitt konsumerar svensken 15 kg kläder och hemtextil varje år. Jag tycker inte att dessa siffror är överraskande, kläder är åtråvärda, lättillgängliga och billiga. Mitt begär att få känna mig snygg får mig ibland att tillfälligt överge mina miljömässiga principer. Bredvid mina second handfynd i garderoben hänger ett och annat plagg som absolut inte lever upp till något som kan definieras som ett hållbart mode.

  En undersökning, genomförd av Konsumentföreningen Stockholm visar att endast hälften av svenska folket (53%) har uppmärksammat debatten om att klädproduktionen har stor miljöpåverkan. Jag tror att den enorma köplust som finns för kläder skulle minska om fler fick information om hur man i större utsträckning kan handla medvetet. Jag tror fler skulle välja plagg som håller längre, både mode- och kvalitetsmässigt, än det snabba modet, vars livscykel är ungefär 6 veckor.

  Det som däremot förvånar mig är att vår passion för mode allt för ofta slutar med att gårdagens party-topp hamnar i våra kommuners fjärrvärmeverk. Vi svenskar går plikttroget till återvinningen med våra förpackningar, exempelvis lämnar vi in 90 procent av våra glasförpackningar.

  Samtidigt slänger vi mer än dubbelt så mycket kläder än vi skänker till välgörenhetsorganisationer. En nyligen genomförd undersökning, beställd av Naturvårdsverket, uppskattar att vi svenskar skänker ca 3 kg kläder och hemtextil per person och år till välgörenhetsorganisationer medan vi slänger ca 8 kg per person och år i hushållsavfallet. Sammantaget bränner vi upp uppskattningsvis 70 000 ton textil per år i Sverige.

  Undersökningen säger inget om kvalitén på de kläder som vi väljer att slänga. Vi slänger givetvis för att plagg blir utslitna men sannolikt slänger vi även en del kläder som går att använda igen.

  Varför det är så självklart för svensken att lämna in glasförpackningen men inte klädesplagget? Bristande kunskap kring textilproduktionens miljöbelastning och därmed att återanvändning stora miljöbesparingar har jag redan nämnt. Ett annat skäl är att glasinsamlingen följer en lagstiftning kring producentansvar som innebär att producenten har ett ansvar att se till att produkten samlas in för återvinning. Producentansvaret innebär att samhället har satt upp en ambition om att återvinningen är viktig och att vi alla ska bidra till denna ambition.

  Kan vi då bli bättre på att återanvända kläder i Sverige? Ja, jag tycker att allt mer tyder på att vi vill bli bättre på att återanvända och att det till och med finns ett intresse för att utveckla återvinning av textil. Myrorna märker av en ökad efterfrågan – allt fler konsumentgrupper kan tänka sig att komplettera sin garderob med second hand kläder och allt fler vill även skänka till oss.

  Men frågan är inte längre bara aktuell för den ideella sektorn som i mer än hundra år dominerat återanvändningsbranschen, utan frågan blir mer och mer aktuell hos myndigheter som Naturvårdsverket, inom forskningsvärlden samt bland modeföretag och media. Forskningsstiftelsen Mistra investerar exempelvis 40 miljarder i ett unikt projekt kring hållbart mode som även kommer att undersöka hur återanvändning och återvinning av textil kan utvecklas och förbättras.

  Något håller på att hända som skulle kunna ge modeindustrin kraft att i mycket högre grad integrera miljöperspektivet i hela produktionscykeln, från produktionsdesign via tillverkningsprocesser till återvinning av den färdiga produkten. En sak är klar – morgondagens kläder kommer vi inte att bränna upp, det är resursslöseriet kommer vi inte ha råd med. Morgondagens kläder kan exempelvis vara gjorda av material baserade på de norrländska skogar och återanvändas och återvinnas lokalt. Jag avslutar med ett inspirerade exempel på hur det är möjligt att tänka annorlunda – Goodone. Ett företag som producerar fantastiska kläder av spilltyger, återanvända trasiga plagg och nyproducerade hållbara tyger. För er som är intresserade av hållbart mode är det ett måste att besöka goodone.co.uk.

  ————————-
  Emma Enebog
  Hållbarhetsstrateg Myrorna

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.