Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Fältbiologerna: ”Striden är inte över än”

  Foto: Fältbiologerna

  Ojnare har blivit en symbol för den ideologiska kamp som pågår runt om i Sverige, där kortsiktig ekonomisk vinst ställs mot bevarandet av ändliga naturresurser, det skriver Sara Vikström Olsson, ordförande för Fältbiologerna.

  I går kom ett besked från Dagens Nyheter om att regeringen ”enligt källor” kommer ta ett beslut om att utpeka Ojnareskogen till Natura 2000-område. Nyheten spred sig som en löpeld över hela Sverige och min mejlkorg har fyllts av grattis-inlägg. Jag önskar att jag kunde glädjas men jag vet att striden inte alls är över som DN skrev så fint i sin klick-rubrik. Detta främst av tre anledningar.

  1. Regeringen har inte fattat ett beslut om Natura 2000-utpekande. Att källor från regeringskansliet har läckt information kan likväl vara sanning som en desperat strategi. Den riktiga sanningen är att regeringen fortfarande inte har fattat ett officiellt beslut och att det egentligen inte finns någon garanti på att det kommer fattas innan sista augusti även om det mesta pekar mot det.
  2. Oavsett regeringsbeslut har vi fortfarande en rättsprocess framför oss. Den rättsliga prövningen av att få bryta kalk i Ojnareskogen pågår fortfarande i Mark- och miljööverdomstolen men har blivit pausad fram till sista augusti i väntan på ett regeringsbeslut. Den kommer alltså att fortsätta även om regeringen fattar ett beslut om Natura 2000-utpekande. En framtida dom kommer också med största sannolikhet att överklagas från någon av parterna.
  3. För att kortsiktig ekonomisk vinst står högre i hierarkin än bevarandet av ändliga naturresurser. EU-lagstiftningen säger att vid utpekande av Natura 2000 ska hänsyn endast tas till de naturvärden som finns i det föreslagna området. Det är uppenbart att om den här frågan endast hade handlat om att följa rådande lagstiftning hade den här utdragna processen aldrig skett.

  Striden är inte över än för så länge den hierarkin finns förblir det här en kamp mellan David och Goliat. Det är den maktordningen som har möjliggjort stora kryphål i Sveriges miljölagstiftningar. Det är därför det har tagit nio år för oss i kampen för att skydda dricksvattnet och den världsunika naturen på norra Gotland, trots att vi hela tiden haft lagen på vår sida. Det är därför det var vi som blev kallade lagbrytare när vi utförde civil olydnad för att få rättsstaten och regeringen att följa lagen.

  Ojnareskogen är en liten plats på jorden. Ur den aspekten går det att argumentera både för skogens överlevnad eller ett kalkbrott. Antingen kan vi rädda den här lilla skogen eller så kan vi skövla den för det gör inget i det stora hela. Men alla vet att Ojnare är en symbol för en ideologisk kamp som är så mycket större. Det handlar om en tro på ekonomiskt kapital för att överleva på kort sikt eller att bevara naturresurser för att överleva på lång sikt. Och det är just den kampen som uppenbarat sig i våra domstolar, i folks hjärtan och nu även i regeringen.

  I Fältbiologerna vet vi vilken sida av lagen vi står på i den här konflikten. Och oavsett hur mycket lagen skulle komma att förändras vet vi var vårt hjärta sitter. Därför tänker vi aldrig ge upp kampen för att rädda skyddsvärda naturområden som Ojnare oavsett vilket beslut regeringen eller domstolarna fattar.

  Sara Vikström Olsson, ordförande, Fältbiologerna

  ___

  I morgon, torsdag 20 augusti, klockan 08:00-10:00, anordnar Fältbiologerna en manifestation för Ojnare utanför Rosenbad i Stockholm. Mer information finns på Facebook.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra