Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt Ledare

    Fler måste våga stå emot köphetsen vid jul

    En hel del av utsläppen från det vi svenskar konsumerar sker i andra länder, inte minst i Kina. Foto: Pixabay

    Julen är äntligen här. Tyvärr ingår minimalt med snö och stränga restriktioner för socialt umgänge i årets julpaket, men det är ändå en riktigt härlig tid för det flesta. Om man bortser från att vi har gjort julen till en riktig miljöbov, det vill säga. Till nästa år måste vi göra upp med den konsumtionsfokuserade julhetsen.

    Det tuffa året med coronapandemin verkar ha påverkat svenskarna att satsa extra på årets julfirande. Våra julbudgetar ser ut att nå rekordnivåer. Hushållen planerar till exempel i snitt att spendera 4.300 kronor på julklappar jämfört med 3.300 kronor föregående år, visar Nordeas årliga julundersökning.

    Trots restriktionerna ökar årets julbudget kraftigt. Många vill nog kompensera för alla inställda planer under året. Kanske har vi också mer pengar över – inställda resor och hemarbete kan ha gett mer klirr i kassan, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, i ett pressmeddelande. 

    Härligt ändå att vi satsar på julen, men vad betyder det för miljön? För några år sedan publicerades en studie från Stockholms internationella miljöinstitut (SEI) som visade vilken påverkan julen har på miljön. Med risk för att låta som Grinchen – julen visade sig vara en riktig miljöbov. Koldioxidutsläppen som orsakades av vår julkonsumtion, däribland maten, resorna, belysningen och julklapparna, var enorma.

    Under en jul kan en genomsnittlig julfirare i vår del av världen orsaka 26 kilo koldioxidutsläpp från julmaten, 96 kilo koldioxidutsläpp från resor med bil, 218 kilo koldioxidutsläpp från extravagant julbelysning och till sist 310 kilo koldioxidutsläpp från julshoppingen.Totalt blir det hisnande 650 kilo koldioxidutsläpp. Det kan jämföras med att våra konsumtionsbaserade koldioxidutsläpp per person och år i Sverige som är ungefär åtta ton. Vart tolfte kilo koldioxid vi släpper ut under året härrör alltså från några få julfirande decemberdagar.

    Julkonsumtionen bidrar inte bara till vårt redan stora klimatavtryck. Många av våra, ofta onödiga, julklappar tillverkas under förhållanden som sprider föroreningar i luft och vatten. Valet av mat riskerar i värsta fall bidra till skogsskövling och utarmad biologisk mångfald. Som tur är finns det alternativ – det går att fira en mer miljövänlig jul. I studien från Stockholms internationella miljöinstitut fanns förslag på hur julfiranden skulle kunna bli mer miljövänliga.

    Det första förslaget var att äta vegetariskt, vilket skulle spara tre kilo koldioxidutsläpp. Om det kombinerades med ekologisk mat och mindre avfall kunde hela åtta kilo koldioxidutsläpp sparas. Vidare föreslog forskarna att julfirare kan åka tåg istället för bil till släktingar, vilket i snitt skulle spara 63 kilo koldioxidutsläpp. Ett annat förslag i studien var att inte köpa oönskade julklappar, något som enligt studien kan spara hela 80 kilo koldioxidutsläpp.

    Även svenska Naturskyddsföreningen har några värdefulla tips på hur man kan fira en mer miljövänlig jul. Till exempel belyser de frågan om julgranens negativa miljöpåverkan och menar att det bästa är en kravmärkt gran. Naturskyddsföreningen rekommenderar ett vegetariskt julbord, men skriver också att det finns fisk som är mer miljövänlig samt att MSCoch KRAVmärkningar är viktiga när det gäller att välja fisk. Som alternativ till miljöskadliga julklappar rekommenderar de gåvokort, hemmagjort och andrahandssaker. Till sist betonar de även vikten av att sortera julavfallet rätt. 

    Det finns alltså alternativ. Men hur många av oss försöker verkligen att fira en mer miljövänlig jul? Tillbaka till Nordeas årliga julundersökning: en hel fjärdedel av respondenterna uppgav faktiskt att de har ändrat sitt köpbeteende vid julen av hållbarhetsskäl. Det har framförallt skett genom att köpa färre julklappar och äta ekologiskt eller närodlat.

    Det ser vi på SMB som en positiv trend och vi hoppas att vi alla kan njuta lite mer av julen med hållbarheten i åtanke. 

    SMB-redaktionen önskar våra läsare en fröjdefull och miljövänlig jul!

    Anna Nyquist, skribent för Supermiljöbloggen


    På regelbunden basis skriver Supermiljöbloggens skribenter ledare. Fler krönikor och ledare från Supermiljöbloggen hittar du på SMB Opinion.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.