Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Göran Hådén: Köp mindre – lev mer!


  Trots miljökris köps det mer än någonsin, både i Sverige och i världen. Ökad konsumtion kan vara livsavgörande för de som inte har sina grundbehov säkrade. Men är mer alltid bättre för alla? 
  Finns det kanske viktigare värden i livet än att gång på gång byta ut saker som fungerar och jaga efter de senaste prylarna och modet? Vad är viktigast i ditt liv och hur mycket tid ägnar du åt det? 
  Om alla konsumerade som vi i Sverige skulle det behövas cirka tre jordklot för att få naturresurserna och ytorna att räcka till. Tyvärr räcker inte det påpekandet för att få särskilt många att agera för kraftigt minskad konsumtion.
  Därför bör vi även visa på alla personliga fördelar som en minskad konsumtion kan föra med sig – mer tid till livets alla gratisnöjen, minskad risk för skuldsättning och enligt forskning högre välbefinnande än för människor med materialistiska värderingar.
  Ting tar tid. Det tar tid att tjäna ihop till saker, det tar tid att välja ut saker och det tar tid att sköta om saker. Ofta hinner vi knappt använda alla prylar vi skaffar oss. Men med färre utgifter för konsumtion, så behöver vi inte lönearbeta lika mycket.
  I Sverige kostar reklamen 62 miljarder om året – mer än alla våra universitet och högskolor tillsammans. Reklamen försämrar miljön både fysiskt och psykiskt genom att inte låta oss vara nöjda med det vi har.
  Samhällsekonomin då? Ja, dess villkor måste givetvis anpassas till naturens villkor, eftersom motsatsen är omöjlig.
  Naturvårdsverket har nyligen släppt rapporten Klimatomställningen och det goda livet, som analyserar just de här positiva kopplingarna mellan minskad klimatpåverkan, ökat välbefinnande och kortare arbetstid.
  Några politiska förslag för att få bort överkonsumtionen är att stimulera företagen att tillverka produkter som håller längre, att producera och arbeta mindre, samt att frigöra oss ifrån konsumtionssamhället, delvis genom att begränsa reklamen.
  Kritiken av överkonsumtion får allt mer vind i seglen. Redan 2005 insåg halva svenska folket i Demoskop att ekonomisk tillväxt totalt sett var dåligt för miljön och 2009 ville endast 37 procent öka sin konsumtion.
  För några veckor sedan sade Fredrik Reinfeldt till moderatstämman att det är oerhört viktigt att lyssna på kritiken av konsumtionssamhället; Håkan Juholt följde upp med att säga att miljön är hans topp prio ett och En köpfri dag sista lördagen i november uppmärksammades i ett 60-tal tidningsartiklar och radioinslag över hela landet.
  Det finns sedan flera år ett stort folkligt globalt stöd för radikalare klimatpolitik. Eurobarometern i år visar att andelen som anser att klimatförändringarna är ett mycket allvarligt problem har ökat till hela 68 procent av EU-medborgarna, vilket är fler än 2009. Endast fattigdom anses vara ett större globalt hot. En stor majoritet anser också att både de själva och politikerna på alla nivåer gör för lite. Det miljöproblem som oroar mest i förhållande till 2007 är våra konsumtionsvanor.
  Potentialen är enorm för politiska beslut. Du kan smidigt massmejla riksdagsledamöter här.
  Ju mer du vill äga allt, desto mer äger allting dig. Men rik är inte den som har mycket – utan den som saknar lite.
  Talesperson för En köpfri dag i Sverige
  Göran sex tips inför inköp:
  1. Hur ofta kommer jag att använda den här prylen?
  2. Kan jag uppnå lika stort välbefinnande på annat sätt?
  3. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?
  4. Finns prylen begagnad, kan jag låna, hyra eller samäga med någon?
  5. Finns prylen i en mer hållbar och miljöanpassad variant, lokalproducerad eller fair trade?
  6. Kan jag vänta några dagar och se om jag fortfarande bedömer att jag behöver prylen?

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.