Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Grön Ungdom: ”Gör bilen dyrare och satsa på bättre alternativ”

  Foto: Grön Ungdom

  Miljöpartiet behöver en tuffare transportpolitik – Lorentz Tovatt och Axel Hallberg från Grön Ungdom har tre konkreta krav inför partiets kongress i helgen. 

  Klimatet är vår tids viktigaste fråga. Som Sveriges enda gröna parti måste Miljöpartiet våga driva politik som angriper utsläpp och ger människor möjlighet att leva ett hållbart liv.

  Miljöpartiet behöver en tuffare transportpolitik för att kunna möta klimatutmaningen. I dag står transportsektorn för mer än en tredjedel av Sveriges koldioxidutsläpp och en stor del av dessa kommer från privatbilism. För en ordentlig grön omställning av Sveriges transporter måste bilen och bränslet bli dyrare. Vi i Grön Ungdom vill rikta tuffa åtgärder mot den onödiga bilismen i Sveriges stora städer.

  En lyckad transportpolitik bygger på två viktiga insikter. För det första ska alla politiska åtgärder sträva efter att skapa hållbara transporter. Eftersom en så stor del av våra utsläpp kommer från vårt sätt att transportera oss är detta det mest centrala för politiken.

  För det andra måste politiken utgå ifrån insikten om att det finns olika förutsättningar till hållbara transporter. I städer är det lätt att hoppa upp på cykeln eller ta en buss, medan det är betydligt svårare att klara sig utan bil i glesbygden. Mot bakgrund av dessa insikter ställer Grön Ungdom tre konkreta krav inför Miljöpartiets kongress:

  1. Vi vill angripa bilismen genom att reformera reseavdraget så att det blir dyrare att köra bil i staden än på landsbygden. Utsläppen från bilismen måste minska, men det är också viktigt att vara tydlig med att möjligheterna ser olika ut i olika delar av landet. I städer är alternativen till bilen betydligt mer välfungerande och lättillgängliga än på landsbygden. Våra åtgärder för att minska utsläppen riktas därför främst mot den onödiga storstadsbilismen.

  2. Grön Ungdom anser också att Miljöpartiet bör inleda arbetet med att införa trängselavgift i fler städer. Genom trängselavgift gynnas kollektivtrafik och klimatneutrala transportmedel på bekostnad av bilismen. Två år efter införandet av trängselavgift i Göteborg hade biltrafikflödet minskat med tolv procent. Dessutom har intäkterna från trängselavgiften enligt Trafikverket gett utrymme för ökade investeringar i kollektivtrafik. Göteborg bör i detta hänseende ses som en trafikpolitisk förebild. Ett alternativ till trängselskatt är att jobba mer aktivt med parkeringspolitik, det är till exempel orimligt att ställa krav på antal parkeringsplatser intill nybyggda lägenheter.

  3. Investeringar i infrastruktur är en avgörande faktor i utformningen av framtidens transportsystem. Grön Ungdom vill helt sätta stopp för statliga nyinvesteringar i fossilberoende infrastruktur. Det är inte rimligt att staten bygger upp strukturer som försvårar arbetet för att minska Sveriges utsläpp. Vill vi ställa om till ett hållbart transportsystem är det också nödvändigt att bygga på ett sätt som möjliggör detta. Här är den norska politiken ett föredöme. Offensiva satsningar på elbilar har kombinerats med en tydlig strategi för minskad bilism i storstäder.

  Miljöpartiet måste utveckla sin transportpolitik för att kunna möta de utmaningar vårt samhälle står inför. Politiker kan inte själva skapa en grön omställning, men politiken kan skapa förutsättningar för människor att leva på ett hållbart sätt. Det är hög tid att regeringen vågar vidta tuffare åtgärder för att minska Sveriges utsläpp. Som Sveriges enda gröna parti är det Miljöpartiets ansvar att driva en politik som gynnar klimatneutrala transporter på bekostnad av bilismen.

  Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom
  Axel Hallberg, kongressombud Grön Ungdom

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra