Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    ”Om det finns något vi i Sverige kunnat lita på att vi har, är det rent dricksvatten direkt från kranen. Detta kan vi dock inte räkna med i framtiden. Redan under 2016 kom det rapporter om att grundvattennivåerna låg på en rekordlåg nivå”, skriver Klara Westby, språkrör Gröna Studenter och Mona Hagi, Miljöpolitisk taleperson Grön Ungdom idag i en debattartikel på Supermiljöbloggen.
    Nu möts man av alarmerande rapporter från Sveriges geologiska undersökning, SGU, om att det till sommaren kommer vara vattenbrist i stora delar av landet. Det är dags att regeringen tar tag i detta problem omgående. Vi efterfrågar en nationell klimatdefensiv som försvarar våra naturtillgångar och säkerställer en framtid där Sverige kan fortsätta använda sina naturtillgångar.

    Klara Westby
    Klara Westby

    Den nuvarande vattenbristen beror bland annat på ett varmare klimat med minimal nederbörd av snö och regn under vintern 2016. I ett ständigt förändrande klimat går det därför inte att ta vårt dricksvatten för givet när vi ser att hur våra vattentillgångar påverkas av ett varmare Sverige med minskad nederbörd.
    Samtidigt som bristen på dricksvatten blir allt mer problematisk kommer havsnivåerna öka och leda till att vi behöver hantera allt fler översvämningar i Sverige.
    Kombinationen av stigande havsnivåer och brist på grundvatten är alarmerande och bör hanteras nu. Idag ligger ansvaret för dricksvattenförsörjning på kommunerna, utan någon nationell samverkan.
    Enligt VAKA, en stödfunktion inom livsmedelsverket, är det ca 30 kommuner som har fått hjälp med stödvattenplaner och allt fler efterfrågar en nationell strategi. Detta beror delvis på att många av våra vattendrag inte är begränsande till en kommun, utan är gränsöverskridande. Det beror även på att olika kommuner har olika förutsättningar att klara vattenbristen tillgången till dricksvatten utöver grundvatten varierar stort.
    Mona Hagi
    Mona Hagi

    Därför behövs en regional och nationell samverkansstrategi för att tillsammans säkra våra vattentillgångar.
    Nu har vi sett att regeringen har gått ut med en historisk klimatoffensiv och presenterat ett hav av progressiva klimatreformer. Detta är föredömligt arbete som Grön ungdom & Gröna studenter påhejar.
    Dock är en del av skadan redan skedd, stora delar av världen förlamas av naturkatastrofer och torka som berövar liv. Även i Sverige ser vi idag hur klimatförändringarna påverkar stora naturområden och hotar vår tillgång till bland annat rent grundvatten. Därför behöver vi en progressiv klimatdefensiv, en långsiktig klimatanpassningsstrategi som tar itu med den alarmerande vattenbristen som uppstått till följd av bl.a. klimatförändringarna.
    En klimatdefensiv skulle innebära att regeringen, med våra gröna ministrar i spetsen, tar fram en nationell strategi vars främsta fokus är att försvara de ovärderliga naturresurser Sverige har. Om vi inte påbörjar detta arbetet redan nu, kommer konsekvenserna bli både dyrare och betydligt svårare att ta itu med i framtiden. Tack för klimatoffensiven Lövin, den visar på ett globalt klimatledarskap som länge har efterfrågats av den svenska miljörörelsen.
    Nu är det dock dags att ta det ett steg längre, i det läge vi befinner oss i just nu är det inte tillräckligt med en offensiv klimatpolitik som ämnar åt att minska utsläppen. Vi måste också försvara de naturresurser och den biologiska mångfald som redan nu hotas av klimatförändringarna. Dags att klimatanpassa Lövin, snart kan Sverige stå utan vatten.
    Klara Westby, Språkrör Gröna studenter
    Mona Hagi, Miljöpolitisk talesperson Grön Ungdom

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.