Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Henric Wahlgren, Envima: Företagens miljöarbete hämmas av en begränsad världsbild

    De flesta miljöchefer, hållbarhetsansvariga och miljösamordnare kämpar dagligen i sina respektive organisationer för att göra en skillnad. Detta är ett arbete som tidvis kan vara enormt kämpigt och betungande. För inte bara sitter dessa experter med en enorm kunskap om hur utsatt vår planet är och vad som behöver göras för att nå en förändring. Dessa experter är utsätta för påtryckningar internt (arbetet får inte kosta för mycket) men även extern i form av larmrapporter eller upplysningskampanjer från olika NGO:s eller andra föreningar. Det är just denna dubbla påtryckning som hämmar många företag och organisationer att uppnå mer i sitt arbete för en långsiktigt hållbar utveckling.

    Vi gjorde det! För ett par veckor sedan rapporterades det om att vi nått 400 ppm CO2 i atmosfären. Uppvärmningen av atmosfären går därmed t.o.m. ”bättre” än enligt IPCC:s plan. Alla ni som i er organisation ansvarar för miljö- och hållbarhetsfrågor som känner en liten klump i magen över detta, räck upp en hand.

    Håll handen kvar ni som de senaste åren försökt att implementera en åtgärdsplan, t.ex. för begränsad klimatpåverkan, men fått se den stoppad/uppskjuten p.g.a. bristande engagemang, ledarskap eller pengar.

    Fortsätt och håll handen i skyn ni som upplever att högt upp på listan över hemskaste saker som kan hända på jobbet vore att få ett samtal från Janne Josefsson eller en medarbetare på en engagerad NGO som vill ha svar på hur i hela friden ditt företag sköter sitt miljöarbete.

    Klimatfrågan är bara ett av alla de områden som vi s.k. experter arbetar med dagligen. Många gånger så ställs vi mellan vad vi vet behöver göras och vad som är ”realistiskt” möjligt. Hur kommer det sig egentligen? Vi har pratat miljöfrågor i mer än femtio år. Hållbar utveckling har som begrepp funnits i ca trettio år. Varför har vi inte kommit längre?

    Trots den något negativa inledningen så finns det otroligt många duktiga företag och organisationer som verkligen arbetar med hållbarhet på ett framgångsrikt sätt. Vi har samtidigt i Sverige några av världens mest engagerade, kunniga och drivande miljöorganisationer som gör ett fantastiskt viktigt påverkansarbete.

    Men det är dags för oss gemensamt att sluta leden och sluta peka finger åt dem som gör för lite. Istället vill vi propagera för att lyfta fram dem som gör någonting som är bättre, smartare och mer hållbart. Vi är övertygade om att om vi gemensamt börjar lägga större fokus i debatten på de som gör någonting bra, kan vi skapa positiva målbilder och exempel för oss alla att hämta inspiration ifrån. För när fler kan visa hur ett integrerat hållbarhetsarbete genererar lönsamhet med miljönytta och socialt välmående kommer det bli smärtsamt uppenbart för de som inte arbetar på detta sätt vilken förlust det innebär.

    Vårt globala samhälle förbrukar i snabb takt jordens resurser med stor miljöpåverkan och social misär som följd. Det ligger en stor utmaning i att som företag och organisation kunna leverera det som kunden är i behov av samtidigt som hänsyn tas till vår natur och miljö, till människor och samhälle och till vår ekonomi.

    Det är fullt möjligt att alla typer av organisationer och företag kan arbeta med hållbar utveckling på ett integrerat sätt i just sin organisation. Det behövs bara lite inspiration och vägledning för de företag och organisationer som inte vet var de ska börja, vill ”starta om” sitt arbete eller känner att de ”kommit till vägs ände” (ofta använda svepskäl). För det finns nämligen inga svepskäl längre, bevisen är för många. Hållbarhet är lönsamt och det är vårt kollektiva ansvar, vi som sitter på kunskap oavsett var eller hur i världen vi befinner oss, att dela med oss av denna kunskap och gemensamt arbeta för att skapa en hållbar framtid!

    Henric Wahlgren, miljökonsult på Envima som precis släppt handboken ”Framtiden är hållbar”. Finns för gratis nedladdning här.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.