Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Ingemar Tigerberg, Camino: Tid – en soldarisk valuta för en ny era?

  Förra året var undergångsprofetiornas år. Den 21 december 2012 skulle jorden gå under enligt en tolkning av Mayacivilisationens kalender. I media rapporterades det friskt om extrema sekter men också om en intellektuell rörelse som började växa fram. De pekade på det moderna samhällets stundande och pågående kriser: den ekonomiska, den ekologiska och energikrisen. Här var det inte den plötsliga apokalypsen som påtalades utan den långsamma söndervittringen av vår civilisation som följd av klimatförändringar, energibrist och skulder.

  Vi kan ju konstatera att jorden inte gick under i julas. Vi människor är kvar, däremot skulle man kunna argumentera för att planeten som helhet lever mitt i en utdragen domedag. Just nu pågår den största massutrotningen av arter någonsin. Vårt stabila klimat håller på att förändras mot ett håll dit liv omöjliggörs på stora delar av planeten. Västvärlden har lånat pengar för att konsumera i absurdum och oljan som möjliggjort utvecklingen är på upphällningen, åtminstone tillräckligt för att skapa rejäl oreda i världsekonomin.

  Mayakalendern kan som bekant även tolkas på ett annat sätt: att årtalet representerar början på en ny tidsålder. Jag tror att vi står på tröskeln till en era där gamla ideologier inte har samma legitimitet. Dogmer kastas åt sidan för pragmatism. I det senaste numret av Camino undersöker vi exempel på detta, såsom att både höger- och vänsterdebattörer har börjat se ökad jämlikhet som ett sätt att hantera framtida kriser.

  Men just nu växer klyftorna i skuldkrisens Europa och dessvärre är det mer elände som ökar såsom arbetslöshet, hatet mot politiker och nya fascistpartier. Behovet av idéer som sprider solidaritet, entreprenörsanda och framtidstro har kanske aldrig varit större. En sådan idé kanske kan vara de ”tidsbanker” som fått ett rejält uppsving i Sydeuropa. Reportern Tobias Jansson har besökt en i Gràcia i Barcelona.
  – Jag betalar inte längre för det jag vill göra på min fritid. Innan jag kände till Tidsbanken så betalade jag för sånglektioner till exempel. Nu kan jag byta till mig dem. Jag kan använda Tidsbanken för att få sådant jag behöver mot att jag erbjuder sådant som är intressant för andra. Då kan jag klara mig med lite pengar, och hjälpa andra som har små ekonomiska medel, berättar Elisabet Gallardo som är medlem i Gràcias tidsbank.

  Tidsbanken fungerar som en vanlig bank, fast istället för att sätta in pengar sätter du in timmar som motsvarar en service du utfört för en annan medlem. När du själv sedan behöver hjälp med något kan du ta ut motsvarande antal timmar, från andra medlemmar. Tidsbanken i Gràcia har 441 medlemmar som erbjuder ett brett spektrum av service, allt från enklare tjänster som att gå ut med hunden, sällskap vid shopping och det specifika ”att sätta ihop Ikea- möbler” – till familjejuridik, psykoterapi och elinstallation.

  Så varför finns Tidsbanker inte i Sverige? Det enkla svaret är att tjänsteutbyte av detta slag är förbjudet enligt lag eftersom staten går miste om skatteintäkter när service som skulle ha utförts av hantverkare, massörer och jurister i formella företag istället utförs i den informella sektorn. Den nationalekonomiskt sinnade realisten skulle också hävda att tidsbanker i stor skala snarare är kontraproduktivt i en ekonomi på deken – hjulen börjar knappast snurra igen om alla byter timmar istället för att pytsa in euros i maskineriet. Samtidigt är kanske ett samhälle där människor känner sig delaktiga och där allas tid blir lika mycket värd – ideal väl värda att sträva efter, som står över de rent ekonomiska?

  Läs reportaget från Camino som vi denna gång har publicerat gratis på vår webbplats och ge oss din syn på saken.

  Ingemar Tigerberg
  tf chefredaktör Camino

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra