Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Jeppe Dyberg Larsen (Cradle Net) & Tobias Jansson (CircularEconomy): Vi har allt att vinna på en cirkulär ekonomi

  Varför har vi människor problem med avfall och utsläpp när myrorna som konsumerar mycket mer än oss – räknat i biomassa – klarar sig bra i sina samhällen? 

  Om vi tänker om och designar produkter och affärsmodeller rätt från början kan vi skapa en långsiktig lösning som fungerar lika bra som systemen i naturen. Det handlar om att använda material som kan flöda i tekniska och biologiska loopar utan avfall, och att skapa cirkulära affärsmodeller som stödjer detta. Då kan vi spara stora resurser och pengar för näringsliv och samhälle.

  Konceptet, som går under benämningen cirkulär ekonomi, är ett nytt, positivt och lösningsfokuserat angreppssätt på våra resursutmaningar. Grundtanken är att vi behöver ställa om dagens linjära ekonomi – som innebär att vi tar ut råvaror, tillverkar produkter och sedan kastar dem – till en ekonomi som fungerar enligt cirkulära principer. Just nu rör det på sig snabbt inom detta område, i Sverige såväl som i runt om i världen.

  På World Economic Forum i Davos i slutet av januari stod cirkulär ekonomi högt på agendan. Ellen MacArthur Foundation släppte en rapport som McKinsey tagit fram, och lanserade ett affärsinitiativ som inkluderar 100 företag som hjälper till att accelerera övergången till en cirkulär ekonomi. Enligt rapporten Towards The Circular Economy vol 2 har EU:s näringsliv 700 miljarder dollar att tjäna på minskade råvarukostnader inom området ”fastmoving consumer goods”. Vidare bidrar cirkulär ekonomi enligt rapporten också till effektivare markanvändning och fler jobb.

  I Sverige tog professor Johan Rockström, Anders Wijkman och Grön Ungdoms Rebecka Carlsson nyss topplaceringar i Miljöaktuellts lista över de Miljömäktigaste 2013. Alla tre driver på för cirkulär ekonomi i Sverige.

  Före jul skrev 33 stycken kommissionärer, miljöministrar, företagsledare och miljöforskare på ett upprop för ett energisnålt Europa med cirkulär ekonomi.

  Ovan nämnda Ellen MacArthur slog världsrekordet för segling solo nonstop jorden runt 2005 och är en celebritet i Storbritannien. När hon drog sig tillbaka från kappseglingen bestämde hon sig för att anta en större utmaning: Att sprida kunskap om att jordens resurser är ändliga och att en övergång från en linjär ekonomi till en cirkulär ekonomi är nödvändig för framtida välfärd. Ellen MacArthur Foundation, som startades 2010 med bas i Storbritannien, har på kort tid blivit ett kunskapsnav som fått stort internationellt erkännande i sitt arbete med hur näringsliv och samhälle kan ställa om till en cirkulär ekonomi.

  När globala miljöförhandlingar går trögt så hänger mycket på företagen om vi ska få snabb förändring åt rätt håll. Med cirkulär ekonomi når vi för första gången in till företagsledningar och styrelser med budskapet att det går att förena affärsnytta med att agera inom planetens gränser.

  Vad skulle krävas för att Sverige skulle ställa om till cirkulär ekonomi och vad har vi att vinna på det? Vilka förändringar i resursflöden, affärsmodeller och konsumtion skulle en cirkulär ekonomi i praktiken innebära? Hur kan skatter och styrmedel underlätta?

  Kom och lyssna till Dame Ellen MacArthur när Cradle Net, KTH och CITIES bjuder in med efterföljande paneldebatt och mingel, den 25:e mars kl 17.00-19.00 på KTH.

  Jeppe Dyberg Larsen är ordförande i CradleNet och driver experimentella barnklädesmärket Bonkeli och startupen Ekocharter Vattenlimousin. 

  Tobias Jansson är skribent och föreläsare som driver bloggen CircularEconomy.se och skriver på en reportagebok om entreprenörer om jobbar enligt cirkulära principer. Grundare av magasinet Camino.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.