Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Johan Sandberg, Cefur: En plattform för innovation och kvalitet

    ”The Circular economy requires careful management of material flows, which are of two types. These are characterised by McDonough and Braungart in ’Cradle to Cradle: Remaking the Way We Wake Things’ as biological nutrients – materials designed to re-enter the biosphere safely and rebuild natural capital, and technical nutrients, designed to circulate at high quality without entering the biosphere.” [Towards the Circular Economy 2, by Ellen MacArthur Foundation and McKinsey, 2013]

    – Du kan inte ha tillväxt och hållbarhet samtidigt! sa han och stirrade på mig med sammanbiten mun. Ekonomisk tillväxt är samma sak som att utarma naturresurser och ta genvägar som kommande generationer får betala.

    Han tittade på mig som om jag var ett barn som hon försökte förklara något grundläggande i hur världen fungerar för. Det var inget nytt för mig. Med utbildning i ekologi och lång karriär på olika miljöförvaltningar var han övertygad i sin uppfattning: Tillväxt är något ondskefullt som förstör världen. Jag har mött många sådana och argumenten är alltid likadana. Tillväxt och hållbarhet är motsatser. Ett miljörörelsens mantra som till och med fått seriösa forskare att leta efter den alternativa ekonomin. En idé som bottnar i teorin att de som styr ekonomin bara bryr sig om att maximera vinsterna kvartalsvis. Det är sant att det finns de som agerar så men som i alla andra delar av samhället sållas sådant beteende bort ganska snabbt.

    Jag vägde svaren i huvudet. Kunde han förstå att jag faktiskt inte förespråkar hållbarhet? Att hållbarhet inte ens är önskvärt? Eller att tillväxt baserad på innovation faktiskt funnits i mer än femtio år, till exempel i IT-branschen? I hopp om ett snabbt slut på diskussionen valde jag att vara rak.

    – Jag talar inte om hållbarhet. Hållbarhet är inget att sträva efter. Enda sättet att vara helt hållbar vore ju att inte påverka något alls och det tror jag inte att människor går med på. Därför talar jag om innovation och kvalitet istället. Om alla gör sitt bästa för att deras påverkan på omgivningen blir positiv istället för bara mindre negativ så kan vi ha tillväxt. Vi kan utvecklas och vara en del av den här planeten. Ta den här tröjan som jag har på mig som exempel. Den är av naturfibrer. Tyget är biologiskt nedbrytbart men är textilfärgen det? När tillverkaren väl konstaterat att hela tröjan, inklusive färg och trådar, är nedbrytbar och att rättvisa villkor råder på plantagen uppstår nästa fråga. Har tröjan ett näringsvärde? Kan tröjan göras med tyg och färg som har högt näringsvärde blir den plötsligt intressant som näring till växter. Tröjproducenten kan skapa en ny affär genom att samla in de utslitna tröjorna och sälja dem till jord- och skogsbruket. Där blir en del av tröjorna näring åt nya plantor som skördas och blir nya tröjor. Tänk dig nu att tröjproducenten ökar sin försäljning. Vad händer? Jo, tröjproducenten tjänar mer på att både sälja nya tröjor till konsumenterna och gamla tröjor till jordbruket men odlaren tjänar också mer pengar och har råd att betala för näringsämnena. Dessutom slipper arbetarna på plantagen hantera giftig konstgödsel och odlaren har råd att anställa fler och betala bättre löner. Ett kretslopp i tillväxt utan att tära på resurserna och med tydliga fördelar för aktörerna i hela kedjan. Allt skapat genom innovation och kvalitetstänkande. För tänk om kvaliteten inte är på topp. Tänk om färgämnena i tröjorna ändå är giftiga. Då dör plantorna och det blir väldigt svårt att göra nya tröjor.

    Han skakade på huvudet.
    – Då blir det ju ökade transporter, sa han med en fnysning. Hur skickas tyget och tröjorna?

    Jag visste hur diskussionen skulle fortsätta. Det finns ju så många skäl att inte göra något och ett av de vanligaste är att man inte kan lösa alla problem. Vad jag än sa skulle den här människan hitta nya problem i det komplexa systemet som är vår värld. Det räcker inte med probleminsikt. Man måste vara beredd att börja förändra på riktigt och förstå att det kommer att ta tid. Med goda avsikter och handlingskraft kan vi göra ett positivt avtryck och fortsätta förverkliga våra drömmar.

    Johan Sandberg, Cefur (Ett center för forskning och utveckling i Ronneby med Cradle to Cradle® i fokus), som i slutet på maj öppnade Nordens första C2C showroom.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.