Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Johanna Nilsson, Slowfashion.nu: När mode är som allra bäst

  Idag produceras det otroliga mängder kläder: modets fyra säsongskollektioner är idag utbytt till nyheter varje vecka. Sommarrean börja innan midsommar och mellandagsrean smygstartar under julhandeln. Vi handlar kläder till otroligt låga priser: en tshirt för 49 kr är idag mer av en standard än ett bra erbjudande.

  Klädbranschen går fort, riktigt fort.  Och det är också det som gett upphov till uttrycket ”fast fashion” (snabbt mode). ”Fast fashion” sammanfattar hela industrin: slit-och-släng och snabb konsumtion. Tshirten för 49 kr räknar få med att den ska hålla mer än några tvättar.

  Motsatsen till ”fast fashion” är ”slow fashion” (långsamt mode). Slow Fashion handlar om långsiktighet, och det är också det jag brinner för. Eftersom jag själv, genom mitt företag JohannaN, verkar inom modeindustrin och därmed ständigt uppmanar till ökad konsumtion kan det här kännas lite dubbelt. Vem är jag att såväl kritisera som att mana till ökad konsumtion? Ska man inte leva som man lär?

  Jo såklart! Och det är här Slow Fashion blir intressant. Slow Fashion är ett begrepp och ett tankesätt som sammanfattar allt det jag tror på, och jag hoppas att du ska känna detsamma. Slow Fashion är när kvalitet går före kvantitet. När vi prioriterar färre och finare plagg och när hållbar produktion och minimal negativ miljöpåverkan är viktigt. Slow Fashion handlar inte om att sluta handla och konsumera eller om att välja bort vackra saker mot något tråkigare. Slow Fashion handlar istället om reflektion och prioritering. Det är en inställning till mode där eftertanke och medvetenhet står i fokus. Det handlar helt enkelt om mode när det är som bäst.

  Slow Fashion:
  – hyllar den personliga stilen.
  – uppmuntrar utbildning.
  – förespråkar medveten konsumtion.
  – värderar kvalitet.
  – ber oss sakta ner.

  Låt Slow Fashion inspirera dig i din vardag genom att:
  – att tänka på hur och var dina kläder kommer ifrån. Läsa, lyssna och leta information och inspiration.
  – att ta beslut som baseras på kvalitet snarare än på kvantitet. Färre plagg men i bättre kvalitet så att de håller längre.
  – att välja intressant och tidlös design och att se mode som något långsiktigt. Vackra ting är vackra oavsett om du bär det idag eller om tre år.
  – att handla lokalproducerat, hållbart och second hand. Att välja plagg som tillverkats under bra villkor och med så lite negativ miljöpåverkan som möjligt.
  – att ta hand om dina kläder så att de håller längre. Tvätta mer sällan och i lägre temperatur samt laga hål och putsa skor.

  Hållbart mode och Slow Fashion handlar inte om dåligt samvete eller om att försaka saker eller göra uppoffringar. Det handlar istället om att låta sig inspireras samt att göra gott och välja gott så ofta det är möjligt. Det handlar om att välja vackra saker där allt är vackert: från produktion till slutresultat. Jag skulle själv aldrig bära annat än snygga kläder och vägrar att göra avkall på designen, och det hoppas jag inte heller du vill göra! Istället vill jag mana till eftertanke: det du köper påverkar.

  ”Buy less, choose well” – Vivienne Westwood

  Johanna Nilsson
  www.slowfashion.nu

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.