Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen: "Miljön är en valvinnare"
Det är svårt att inte märka att vi är inne i slutspurten i valrörelsen. Vallöftena duggar tätt, vissa mer seriösa än andra och ibland inte utan ett visst mått av desperation. Inför EU-valet i slutet av maj blåste det gröna vindar i valrörelsen. Det som människor i många år i opinionsundersökningar har sagt är det man oroar sig allra mest över i framtiden – miljö- och klimatfrågorna – manifesterades äntligen på ett mycket tydligt sätt även i vallokalerna. Både bland höger- och vänsterväljare.
Många var de som siade om att den gröna vinden bara var en tillfällig fläkt. Men när Ipsos presenterade en undersökning i juni hade miljöfrågorna seglat upp till väljarnas fjärde viktigaste fråga och var den fråga som klättrat mest jämfört med en undersökning i januari.
Kanske är det så att det börjar finnas en rejäl insikt om att klimatförändringarna sker här och nu, att spridningen av kemikalier påverkar oss i denna stund, att hela vårt samhälle faller samman om vi inte värnar ekosystemen och dess tjänster. En insikt om att vi behöver agera idag – inte imorgon. Att det är dags att gå från oro till ord till handling.
Visst är det mycket mindre miljöfokus i valdebatten nu än inför EU-valet. Men trots att det finns mycket mer att önska kan man ändå konstatera att det fortfarande blåser gröna vindar. Att miljön är en valvinnare tycks ha letat sig fram till i stort sett alla partiers valkampanjmaskinerier: att det finns röster att hämta i mer eller mindre tydliga löften om höghastighetståg, miljöbilspremier eller giftfri förskola. De riktigt stora och inom en ganska snar framtid helt nödvändiga reformer som krävs för att göra hela samhället fossiloberoende, fritt från farliga kemikalier eller för att säkerställa att den biologiska mångfalden inte utarmas är det däremot inte lika många partier som går till val på.
Hur stora riksdagspartiernas miljöambitioner egentligen är ges det en fingervisning om i den valenkät som vi i Naturskyddsföreningen presenterade igår. Inför alla riksdagsval sedan 1988 har vi frågat riksdagspartierna hur de ställer sig till ett antal aktuella, konstruktiva och genomförbara förslag. Årets enkät innehöll 18 förslag som sträcker sig över hela miljöområdet, från bättre skydd för skog och hav till investeringar i järnväg och förnybar energi. Enkäten visar att allmänhetens ökande intresse för miljö- och klimatfrågor inte på allvar verkar ha letat sig upp till Socialdemokraternas och Moderaternas partiledningar. Partierna som annars sätter stor prestige i att lyssna verkar ha slagit dövörat till när det gäller en av väljarnas absolut viktigaste frågor. Däremot har Folkpartiet i årets enkät återtagit sin roll som ett starkt naturvårdsparti och får flest poäng bland allianspartierna. Miljöpartiet stödjer alla våra förslag, tätt följt av Vänsterpartiet som stödjer 16 av 18.
Det är som känt en sak att svara på en enkät och en annan sak att leverera politik, och därför utvärderar vi efter varje mandatperiod hur väl partierna har levt upp till de löften de gav fyra år tidigare. Den här mandatperiodens utvärdering valde vi att kalla Fyra förlorade år för miljön. För trots några fina löften för fyra år sedan har Alliansen knappt ens levererat en tumme. Blocköverskridande överenskommelser har det inte varit tal om. Att de partier som har miljöambitioner inom Alliansen, Centern och Folkpartiet, har stått upp för helt olika miljöfrågor (inte sällan mot varandra) har inte gjort saken bättre.
Årets valenkät tyder emellertid på att förändringens vindar blåser i blockpolitiken – alla partier förutom Sverigedemokraterna svarar att de vill sträva efter att ingå blocköverskridande uppgörelser i centrala miljöfrågor. Om partierna vågar bejaka den gröna vind som blåser och stå fast vid detta och sina andra löften, kommer vi i slutet av nästa mandatperiod ha en bättre naturvårdspolitik, styrmedel för att styra om fordonsflottan och en tuffare kemikaliepolitik. Och förhoppningsvis mycket mer därtill.
Läs mer om våra valgranskningar på www.naturskyddsforeningen.se/val
Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till