Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Johline Lindholm: Det blir bara värre, är det inte lika bra att ge upp?

  Jag kommer på mig själv med att bläddra vidare i tidningen utan att läsa klart. Notis efter notis, nyhet efter nyhet. Hjärtat knölas ihop och vecklas ut och brinner av hat mot en vidrig värld, en vidrig, hänsynslös värld befolkad av vidriga, hänsynslösa människor… Ner i pappersinsamlingen med dig, din olycka. Taggad på att rädda världen?

  Larmrapporterna kommer i stötar och vi blir konstant matade med rubriker, rapporter och nyheter som har en underliggande grå ton. Allting är kört, det är för sent, så det är lika bra att ge upp. I samtal om detta återkommer jag ständigt till någonting en vän sa till mig när vi träffades efter att inte ha setts på flera år.

  ”Världen som vi ser den idag kommer att gå under, och det har jag förlikat mig med. Nu lever jag precis som jag känner för.”

  Detta är en intelligent, analyserande och välinformerad människa, och även en person som jag inte har lyckats övertyga om att det finns hopp för oss på denna planet. En annan väckarklocka var när jag jobbade med FuturePerfect, en festival för hållbart leverne. Jag träffade då en läkarstudent och berättade om festivalen och de goda företagen som driver utvecklingen framåt. Att företag över huvud taget orienterar sig efter annat än finansiell vinst ifrågasatte hen starkt och ingenting kunde övertyga.

  Majoriteten av de nyheter vi konsumerar inom hållbarhetssfären är dystra eller domedagsprofetior. Och för många av oss är larmrapporter och negativa trender en faktor som får adrenalinet att börja pumpa och får den inre aktivisten att vakna. Men av larmrapporter motiveras vi bara till en viss gräns och den typen av engagemang är otroligt utmattande. Det är som att gå träningspass efter träningspass utan att varken man själv eller andra ser förändring, och det suger musten ur de flesta eldsjälar.

  Ska vi orka kämpa vidare och tro att det vi gör faktiskt spelar roll, så behöver vi veta att andra också kämpar för en hållbar värld. Vi behöver inspireras av dem som lyckas påverka och vi behöver journalister och organisationer som väljer att förmedla detta. Jag säger inte att vi bara ska prata om det goda och det positiva. Vi behöver konstatera problem för att kunna jobba mot en lösning, men det får inte ta stopp vid problemkonstaterandet.

  Det finns så många innovationer, entreprenörer, aktivister, politiker, företagare, forskare och organisationer som, parallellt med domedagsrapporter och dystra nyheter, driver en positiv utveckling. Alla möjligheter denna utveckling innebär inom teknik- och forskning, praktiskt och teoretiskt, går att ställa mot de hot och svagheter som vi har och ser i systemet idag. Och finns inte det, så finns det miljoner människor som är beredda att lyfta en idé mot en potentiell lösning i samma sekund uppgiften sprids. Dessa eldsjälar behöver uppmuntras.

  Vi kan fortsätta prata om denna fråga, skylla på media och andra instanser, eller så börjar vi där vi kan, hos oss själva. Det är kommunikationen som är problemet och den har fastnat i en dystopisk kultur. Vi måste förändra kulturen och det är du och jag som är nyckeln. Vi måste se över hur vi värderar och kommunicerar nyheter och information inom hållbarhetsområdet, och vi måste som alltid börja hos oss själva för att vi ska kunna påverka andra människor. Vi måste lära oss att se konstruktivt på nyheter. Se möjligheterna i problemen, veta vart vi ska vända oss för positiva exempel och för att få motvikt mot det grå.

  ”Be the change you want to see in the world” är mantrat som de flesta av oss försöker leva efter funkar även här: Om inte vi kan se det positiva och kommunicera möjligheter, hur i helvete ska vi kunna kräva av andra att de ska göra det? Just saying…

  Vill du veta mer? Johline Lindholm är marknadsförare och föredragshållare. Just nu aktuell med en helgkurs som behandlar just detta ämne, konstruktiv nyhetsvärdering. info@untold.se www.jay-jay.se

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.