Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Kaisa Frank, Grön Interiör: Hur giftig är din säng – egentligen?

    Vad består dina möbler och hemtextilier av egentligen? Vilka material är det dina barn gosar med i sängen i form av mjukisdjur och snuttefiltar? Den nya vardagsrumssoffan där barnen hoppar så det dammar – vad består den och dammet av egentligen när man undersöker noga? Kemikalier och olja i form av olika typer av plast är nog tyvärr det gemensamma svaret på alla dessa frågor om ditt hem.

    De flesta av oss tänker mest på sitt- och liggkomfort när vi väljer möbler till våra hem och kontor. Andra tänker mer på det estetiska. Hur passar den här soffan hemma? Blir den här fåtöljen fin? Är den här sängen skön? Hur många ställer sig frågan: Vilka ämnen ingår i den här möbeln och hur påverkar de oss?

    Möbelmaterialens historik

    Förr i tiden, före Andra Världskriget, tillverkades alla möbler av naturmaterial. Det var trä med kanske lite inslag av metall i stommarna och därefter spänd s k sadelgjord av jute. Till detta kom en stoppning, som här i Norden ofta bestod av lin, som sedan täcktes med tyg. Soffor och fåtöljer som konstruerades på det här sättet var inte så mjuka och spänstiga att sitta i som våra moderna möbler, men de bestod av rena biologiskt nedbrytbara och förnybara naturmaterial utan inslag av kemikalier.

    Madrasser stoppades med de mjukare material man hade till hands. Det kunde vara halm, hästtagel eller gamla textilier, s k lump. Först på 1800-talet uppfanns en metod att göra elastiskt gummi av saven från gummiträdet och sådana madrasser kom till Europa under 1900-talet.

    De nya materialen blev syntetiska

    Med de förändringar som kom inom tillverkningsindustrin under och efter de stora krigen under 1900-talet kom också nya material fram som skulle göra livet mer bekvämt för oss alla och skapa nya jobb inom industrin. Material som nylon, en jättestark fiber som tillverkas av stenkol som huvudsaklig råvara, uppfanns som ersättning till naturmaterialen hampa och siden för att tillverka fallskärmar ursprungligen. Namnet Nylon var från början ett varumärke men har kommit att beteckna en hel grupp material av syntetisk fiber, liksom akryl, polyester, kevlar, Goretex m fl. Dessa material är tyvärr svåra eller omöjliga för naturen att bryta ned och kan ställa till med en hel del svår skada då de brinner och avger mycket giftiga gaser. Både när de används och när de blir till skräp och hamnar på soptippar ger dessa material under sin (mycket) långsamma nedbrytningsprocess ifrån sig mycket skadligt stoff som mikroskopiskt damm i mark och vatten.

    Idag talar vi mycket om återanvändning och det är ju jättebra, men en sak som blivit tokig är att man blandar in begreppet ”ekologisk” i diskussioner om återanvändning. Plast är alltid plast oavsett hur många gånger det återanvänds med alla kemikalier kvar. Det moderna materialet ”fleece”, som görs av nedsmälta PET-flaskor, är plast!

    Damm och doft är alltid partiklar av något

    Dammet från de syntetiska materialen kan tas upp i cellerna av levande organismer, fiskar, däggdjur, fåglar och människor och påverka oss illa på olika sätt. Ämnena kan skada genom att de är direkt giftiga och orsakar förgiftningssymtom, men även genom att de efterliknar hormon som bl a östrogen. Extra eller oönskat tillskott av östrogen kan orsaka hormonella störningar som feminisering hos handjur, för tidig pubertet hos barn samt cancer. Förutom de skaldiga ämnen som är själva råvaran för en syntetisk produkt, tillsätts ofta kemikalier för att få fram en önskad egenskap. Dessa kan vara mjukgörare, flamskyddsmedel, ytbehandlingsmedel, färger eller gifter mot oönskade växter, insekter eller mögel.

    Forskarna kommer fram till att det är av största vikt att vi alla minskar exponeringen och användningen av farliga kemikalier, att kunskapen om var dessa finns och hur de verkar måste öka. Men vad gör vi här och nu? Vad vet du om dessa kemikalier och hur du och din familj utsätts för dem idag hemma, på dagis, i skolan och på jobbet?

    Kaisa Frank
    Grön Interiör

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.






      Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

      Självklart vill jag hjälpa till!