Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Karin Strandås: Fattigdomsperspektivet måste upp på agendan

  I Sverige talas det om klimatförändringarna som ett mer eller mindre abstrakt framtida hot. Viktiga analyser görs om hur olika delar av landet i framtiden kommer att drabbas av extremt väder, om hur städer behöver anpassas till högre vattennivåer. Det är lätt att tro att det finns tid.

  Men för de människor som ActionAid jobbar med är klimatförändringarna allt annat än abstrakta. De drabbas här och nu. Hårdare perioder av torka och mer frekventa översvämningar gör att fler människor får allt svårare att försörja sig. Framtiden ter sig allt mörkare för allt fler.

  Människor är kreativa och drivkraften till överlevnad är stark. Men enkla metoder kan småbönder göra sitt jordbruk mer motståndskraftigt eller åtminstone skydda sina liv mot cyklonerna. Enskilda personer som du gör en insats genom att via ActionAid bidra till människors ansträngningar för att anpassa sina liv till klimatförändringarna. Det stödet är helt oumbärligt. Men för att långsiktigt klara av de enorma konsekvenser som klimatförändringarna orsakar krävs omfattande och stabil offentlig finansiering.

  Anpassningsfinansiering är inte en fråga om välgörenhet. Det är en fråga om rättvisa. Det är inte fattiga människor i syd som orsakat klimatförändringarna, det är vi i de industrialiserade länderna som gjort det. Den dubbla orättvisan är att de som drabbas först och hårdast av utsläppen inte heller varit med och skördat industrialismens frukter.

  Klimatförhandlingarna är tekniska, komplicerade och kan vara svåra att förstå sig på. Men allt handlar egentligen om att klimatutsläppen måste minska och att rika länder måste betala sin klimatskuld. Båda dessa grundproblem är helt avgörande för världens fattiga människor.

  Frågan om klimatfinansiering är akut och den måste lösas i Durban. För många människoöden står på spel för att det ska vara möjligt att dra ut på det längre. Det måste till en stabil offentlig finansiering som världens mest utsatta kan lita på. Lika fel som det är att bygga klimatfinansieringen på riskfyllda påhitt som marknader för koldioxidinlagring i jord (soil carbon markets), lika fel är det att göra som den svenska regeringen och ta pengar från fattigdomsbekämpningen för att kompensera de fattiga för förstörelse som vi orsakat.

  Men naturligtvis måste också utsläppen av klimatgaser minskas dramatiskt. Inga anpassningsprojekt i världen kan lyfta ett Bangladesh som försvunnit ner i havet. Här måste de industrialiserade länderna ta sitt ansvar och ställa om till ett mer klimatsmart samhälle.

  Det håller inte att göra som statsminister Reinfeldt och hans regering – att betala fattiga länder för att minska utsläpp i stället för att göra dem själva. Inte mindre än en tredjedel av de minskningar som regeringen räknar in gentemot klimatmålen görs i själva verket i andra länder. Som min bangladeshiska kollega Tanjir uttryckte det – det är bara ett sätt för rika länder att återigen lägga bördan på de fattiga.

  Karin Strandås, klimatansvarig ActionAid

  • Du kan stödja ActionAids klimatprojekt i syd med 50 kronor genom att SMS:a AGERA till 72930.
  • Följ ActionAids klimatarbete på: www.klimatochfattigdom.se

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra