”Kärnkraftens potential är enorm om man vågar tänka nytt”
”Det finns lösningar som låser upp kärnkraftens fulla potential”, skriver John Lindberg, student vid universitetet i Glasgow och sakpolitisk rådgivare till Sir Jamie Mcgregor MSP i en replik till de två tidigare debattinläggen hos Supermiljöbloggen i veckan som gått om kärnkraft.
I två debattartiklar tidigare i veckan möttes C-studenter och Gröna Studenter på ett av de största av ideologiska slagfält inom miljörörelsen – kärnkraftens vara eller icke vara. Två utvalda budskap från dessa artiklar visar följande:
- Gröna Studenter fortsätter sitt ideologiska korståg mot kärnkraft, ett korståg som förblindar dem och vars konsekvenser på global nivå är ytterst allvarliga – en värld med fortsatt beroende av fossila bränslen.
- C-studenter har tagit ett viktigt första steg men är inte ambitiösa nog, utan väljer att fortsätta med befintlig teknologi med dess inbyggda problematik.
“Hur många Tjernobyl och Fukushima klarar vår planet?“ skriver Gustavsson. Detta visar en oroande okunskap som används som ett politiskt slagträ. Att likna modern kärnkraft med sovietisk eller åldrande generation II-reaktorer är som att likna moderna smartphones med de första mobiltelefonerna. Banal argumentation som denna vore acceptabel om oddsen var lägre, men klimatförändringarna sker snabbare än vad vi förutsett. Om vi ska ha chans att begränsa uppvärmningen till 2° är kärnkraften vårt enda realistiska alternativ.
Kärnkraftens potential är enorm om man vågar tänka nytt. Akilleshälen är dock dess avfall. Sverige är ledande kring slutförvar, men filosofin bakom är felriktad. I kärnreaktorer körs bränslestavar enbart i en cykel innan slutförvar. I denna process används bara 1-3% av energiinnehållet. Det finns lösningar som låser upp kärnkraftens fulla potential. Ett koncept sticker ut ur mängden – Integral Fast Reactors (IFRs).
Dessa reaktorer följer en annan grundfilosofi än konventionell kärnkraft som innebär att 99% av energin tillvaratas. De producerar en bråkdel av det avfall som vanlig kärnkraft gör och återvinner kärnavfall. För bra för att vara sant? Konceptet fungerar utmärkt och är extremt säkert med även moderna mått mätt men stängdes ned av politiska skäl.
Det är dags att vi vågar satsa på framtidens teknologi och sätter planeten, inte ideologi, först.
John Lindberg – pluggar statsvetenskap vid universitetet i Glasgow. Arbetar även som sakpolitisk rådgivare till Sir Jamie McGrigor MSP och är brittisk delegat i det Unga Europarådets Energy & Climate Action Committee.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till