Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Karolina Örsta, GreenMatch: "Politikerna måste sätta klara mål för svensk solenergi"

    Marknaden för solceller har ökat stadigt under det senaste decenniet. Enbart mellan 2011 och 2013 ökade antalet installerade kilowatt solceller med 139 procent. Det är en imponerande siffra, men fortfarande står solel för en mycket liten del av den totala elproduktionen.
    Samtidigt är vi på väg i rätt riktning. Den positiva utvecklingen beror på att både privatpersoner, företag och kommuner satsar alltmer på solceller som ett steg mot ett mer hållbart samhälle.
    Enligt många försäljare är det främst de med ett stort miljöintresse som väljer att köpa solceller. Köpviljan hos dessa kunder påverkas inte alltför mycket av statliga subventioner, men givetvis krävs en rimlig återbetalningstid.
    Frågan är därför hur effektiva de statliga subventionerna är för ett ökat antal solceller. Solcellsstödet innebär att även mindre anläggningar kan få en god kalkyl vad gäller tiden för återbetalning. Med solcellsstöd kan man göra en bra kalkyl med återbetalningstid på under tio år. Utan stöd kan återbetalningstiden för mindre anläggningar sträcka sig upp till 12-15 år.
    Samtidigt har efterfrågan på solcellsstöd alltid varit högre än utbudet, vilket leder till årslånga köer. Solcellsstödet har därmed fått en delad effekt. Det har alltid varit kö för att få stöd, vilket är bra för att det visar politiken att det finns ett stort intresse. Men det kan samtidigt vara svårt att hantera för installatörerna.
    När en installatör skickar en offert kan det nämligen ta upp till två år för kunden att få igenom solcellsstödet, vilket innebär att man som installatör måste ha en buffert för att klara sig under tiden. Således påverkar den statliga subventioneringen försäljningen av solceller positivt, men det bromsar också upp marknaden på grund av den långa kötiden.
    greenmatch_Lambohovskyrkan
    I Sverige finns i dag ingen planeringsram för solenergi vilket har uppmärksammats av bland annat Svensk Solenergi, en branschförening för solcellsinstallatörer. Avsaknaden av riktlinjer för hur solenergin ska utvecklas i Sverige innebär också att det är svårt för solenergin att ta en större del av marknaden.
    För att uppnå en förändring krävs påverkan från tre håll:

    1. Energikällors klimatpåverkan måste få en större betydelse för svenskarna.
    2. Politikerna måste sätta klara mål för svensk solenergi. Resultatet av riksdagsvalet i söndags kanske kan innebära en förändring för Sveriges energipolitik.
    3. Det måste bli mer lönsamt att investera i solceller, vilket kan ske genom nettodebitering eller andra former av skattestöd.

    För den som funderar på att installera solceller rekommenderas att man söker solcellsstöd. Detta kan visa politikerna att det finns ett intresse för utökad användning av solceller. Nu återstår det att se om Sveriges kommande regering väljer att sätta solenergi på prioritetslistan över mål att uppnå. Förhoppningen är att solenergin ska kunna bli en bestående del av svensk elproduktion i framtiden.
    Karolina Örsta, GreenMatch
    (På GreenMatch.se går det att jämföra priser och kvalitet på gröna energikällor)

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.