Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Det här är en artikel skriven av teknikeleven Lucas Sundström, som gick vinnande ur SMB:s och Future minds tävling som gick ut på att skriva en debattartikel om ett klimatrelaterat ämne. Läs mer Lucas och tävlingen här. Vi är glada att kunna publicera Lucas vinnarartikel här på Supermiljöbloggen – trevlig läsning!


    Vad brukar du tänka på när du hör ordet “klimatbov”? Många tänker på bensindrivna fordon som förorenar atmosfären. Andra tänker på industriella byggnader och deras tjocka rökpelare, men vad många sällan kommer att tänka på är en mör entrecôte. Köttindustrin fortsätter att skada klimatet och vår hälsa. Att reducera vår köttkonsumtion är livsviktigt om vi ska kunna leva hållbart.

    Enligt Oxfordprofessorn Julian Savulescu står djurhållning för 18 procent av våra globala utsläpp av växthusgaser, vilket överstiger våra sammanlagda transportutsläpp med två procentenheter. Det innebär ett utsläpp större än det från varje bil, skepp, tåg, flygplan, och så vidare, i hela världen.

    Genom den förstärkta växthuseffekten bidrar utsläppen till global uppvärmning, vilket kan leda till katastrofala konsekvenser för mänskligheten. Konsekvenser som förhöjda havsnivåer, sämre luftkvalitet, regelbunden torka, och massiva förluster av biologisk mångfald finns att förvänta sig om vi fortsätter att äta kött med dagens takt. Forskning visar att en vegansk diet kan klyva ditt koldioxidavtryck i två, men tyvärr så ligger problemets rötter djupare än bara klimatet.

    Kopplingar mellan köttkonsumtion och hälsa

    Storbritanniens National Health Service menar att det finns kopplingar mellan köttätande och en mängd olika hälsobesvär och sjukdomar, såsom höga kolesterolvärden, hjärt- och kärlsjukdomar, och cancer.

    Köttindustrin använder sig också av stora mängder antibiotika för att öka tillväxthastigheten hos deras kor, samt för att minska spridandet av sjukdom bland dem. Genom att vi äter det via nötköttet bidrar vi till bakteriell immunitet mot antibiotika, vilket är en hälsokris som bara i USA dödar över 23000 människor varje år. På en global skala kan dödssiffran överstiga globala pandemier.

    Men trots potentiella hälsorisker finns det faktiskt viktiga näringsämnen och mineraler i kött, såsom järn, protein, och vitamin B12. Tack vare vetenskapen har däremot kompromissfria alternativ framförts. Enligt en video av teknikprofilen och Youtubern Mark Rober får köttätare faktiskt hälften av sitt dagliga proteinintag från växter, såsom linser och sojabönor, som i sig även är bra veganska järnkällor. Vitamin B12 är svårt att hitta i växter, men kan enkelt kompenseras för med kosttillskott.

    Köttindustrin slösar på jordens resurser

    Köttindustrin motsvarar även ett ineffektivt resursanvändande. Enligt Yale University så odlas 25 kalorier grödor för varje kalori nötkött som produceras. Och eftersom den växande köttindustrin skapar ett så stort begär för spannmål så blir det för dyrt för världens fattiga att köpa. Om vi skulle omfördela grödor och spannmål från djur till människa visar forskning att hundratals miljoner hungriga magar skulle mättas. Kombinerar du detta med att djurhållning tar upp 26 procent av jordens landyta börjar du se varför köttindustrin är så ineffektiv.

    Så vad är lösningen? Reducera mängden boskap genom att skapa ett underskott på uppfödda djur. Begränsa eller eliminera sedan konsumtionen av kött. På så sätt kommer vi mycket närmare att trivas i en värld med mindre fattigdom, bättre hälsa, och bättre klimat. Som politiker är det ni som ansvarar för mänsklighetens framtid. Folket förlitar sig på att ni ska göra det rätta.

    Lucas Sandström, Lugnetgymnasiet i Falun

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.