Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Kristina Yngwe (C), ”Det är dags att vi sätter vattenfrågorna högre upp på agendan”

    Vi kastar varje år 250 ton mediciner i hushållsoporna – ett stort miljöproblem för våra vatten, skriver Kristina Yngwe (C), miljöpolitisk talesperson och vice ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet idag på Världsvattendagen.

    I dag är det Världsvattendagen. Det finns färskvatten i tillräckliga mängder för att räcka till alla på jorden, men vi förvaltar det ineffektivt, inte bara i andra länder utan även i Sverige, där det ideligen uppdagas att vårt dricksvatten innehåller oönskade och giftiga ämnen.

    Högfluorerade ämnen, PFAS, är en av de mest problematiska kemikaliegrupper vi känner till. Dessa ämnen kan transporteras långa sträckor och det finns studier som visar på ökade halter i Arktis. PFAS-ämnen är svårnedbrytbara och kan orsaka allvarliga skador hos både människor och djur.

    Användningen av dessa ämnen är utbredd och de finns i en mängd konsumentprodukter som exempelvis fritidskläder, skor, rengöringsmedel och brandsläckningsskum. Mycket tyder dessutom på att de skadliga egenskaperna hos dessa ämnen är mer eller mindre gemensamma för hela gruppen, varför Centerpartiet kräver krafttag i hanteringen av PFAS.

    Ämnena har påträffats i dricksvattentäkter i anslutning till flera brandsläckningsplatser. Trots larmrapporter fortsätter Försvarsmakten att använda brandskum som innehåller PFAS, i stället för de giftfria alternativ som finns. Centerpartiet vill införa en handlingsplan för utfasning av PFAS från brandskum, både i Försvarets verksamhet och andra användningsområden. Vi vill även se över möjligheten att använda styrmedel som kemikalieskatt och producentansvar för textilier för att fasa ut PFAS.

    Men våra sjöar och hav brottas med fler problem än miljögifter. Plastskräp av olika slag drabbar djurlivet hårt. Plasten bryts ned till mikroplast, vilket fåglar, fiskar och marina däggdjur äter eller trassla in sig i. Enbart på den svenska västkusten beräknas årligen flera tusentals kubikmeter skräp flyta i land.

    Utöver plast som slängs hamnar också mikroplatser i haven via våra hygienartiklar. Små plastpartiklar i tandkräm och schampo rinner ut i avloppet och förs ut i vattendragen, där de äts av plankton och transporteras uppåt i näringskedjan ända till den mat vi människor äter. Många företag har redan framgångsrikt fasat ut mikroplaster från sina hygienartiklar, men här ligger politiken efter näringslivet. Centerpartiet vill ha krav på att alla företag inom EU fasar ut mikroplaster till år 2020.

    Ännu ett stort miljöproblem som återfinns i våra vatten är kasserade läkemedel. Totalt kastar svenska folket 250 ton mediciner i hushållssoporna varje år, i stället för att lämna in dem på apotek. Sveriges lantbruksuniversitet har gjort provtagningar i våra vatten och konstaterat att det finns ett stort antal muterade mörtar, på grund av rester från mediciner och läkemedel i vattnet. Framför allt beror det på rester av östrogen från bland annat hormonplåster. Det är inte bara fiskar som påverkas, utan flera andra arter – och i slutändan även vi människor.

    Ett läkemedel som är särskilt problematiskt är antibiotika. Ungefär hälften av den antibiotika som människor och djur behandlas med utsöndras genom urinen i aktiv form. Den sprids sedan ut i vattnet och till marken, där den bidrar till att skapa resistenta bakterier. Centerpartiet verkar för att intensifiera arbetet med att minska utsläppen av läkemedelsrester, bland annat genom att uppmärksamma behovet av ny vattenreningsteknik och att bättre tillvarata restmediciner.

    Vi måste förvalta vårt vatten mer effektivt och sprida kunskap och forskning till andra länder för att även förbättra deras möjligheter till säkert vatten. Alla vi som bor på denna planet behöver vatten för att överleva. För att vi fortsättningsvis ska kunna dricka rent vatten är det dags att vi sätter vattenfrågorna högre upp på agendan.

    Kristina Yngwe (C), miljöpolitisk talesperson och vice ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.