Nina Ekelund: Såhär har jag aldrig hört Finanspolitiska rådet förut
När Finanspolitiska rådet i veckan presenterade årets rapport till regeringen var det många som lyfte på ögonbrynen. En av dessa var Nina Ekelund, Hagainitiativets generalsekreterare. Redaktionen kan stolt presentera Ekelund som SMB:s nya krönikör!
Krönika Jag har aldrig under min yrkesverksamma tid sett något liknande: Finanspolitiska rådet är samstämmiga med Klimatpolitiska rådet. Det behövs en plan för klimatminskningar och politiskt ledarskap menar Finanspolitiska rådet i årets rapport som lämnas till regeringen.
Finanspolitiska rådet är en myndighet i Sverige som gör en oberoende bedömning av regeringens finanspolitik. I år valde rådet att som ett av två teman fördjupa sig i klimatpolitiken. Rådets första rapport kom 2008 och de har lyft fram klimatfrågan under åren 2013, 2016 och 2022. Klimatpolitiken nämns övergripande under åren 2021 och 2023, men aldrig har jag sett att rådet varit så tydligt som i år.
Politiken skapar osäkerhet: ”leder till missnöje”
När rådets ordförande Lars Heikensten presenterade årets rapport sa han att det blir dyrare för Sverige utan en sammanhållen och begriplig klimatstrategi. Han fortsatte med att säga att Sverige måste följa de mål och regler som EU har satt upp. Och när politiken saknar en sammanhållenhet, innebär det en större osäkerhet, vilket leder till att klimatomställningen blir dyrare för staten, kommunerna, företagen och hushållen.
Rådets ordförande lyfte också fram att regeringen lovar att ingen ska drabbas av klimatomställningen. Det är inte rimligt, fortsatte Heikensten. Regeringen måste våga använda prismekanismer, vilket kommer få effekter, annars kan det komma att hämma omställningen. Tyvärr lägger politiker band på sig och undviker de åtgärder som behövs. I sin tur leder det till missnöje när utsagor inte går att infria.
”En ovanlig klimatröst”
Heikensten avslutar med en uppmaning: ”En bättre strategi är att tydligt konfrontera de problem vi står inför, kommunicera dem, och rikta stöd till dem som behöver det mest.”
Rapporten känns hoppfull i en tid när tillräckliga åtgärder saknas. Märkligt att jag fick just denna känsla medan jag läste rapporten. Jag tror att det beror på att den är så tydlig om vad som behöver göras. Och det kommer från finanshåll – en ovanlig röst klimatröst.
Ett (imaginärt) samtal som lämnar mycket att önska
Eftersom denna rapport lämnas över till finansminister Elisabeth Svantesson, på samma sätt som Klimatpolitiska rådets rapport lämnas över till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, så ser jag följande samtal framför mig.
Lars: Varsågod Elisabeth, här har du årets rapport från oss i rådet. Vi har nu analyserat regeringens finanspolitik.
Elisabeth: Tack Lars, något särskilt som sticker ut i årets rapport?
Lars: Ja, vi ser att det saknas en sammanhållen och begriplig klimatstrategi. Det gör att kostnader stiger för staten, kommunerna, företagen och hushållen. Vårt uppdrag är att analysera och komma med rörande finanspolitiken, och här är vi mycket bekymrade.
Elisabeth: Men det är ju inte mitt ansvarsområde, det är Romina och Ebba som har ansvar för klimat- och näringslivspolitiken. Ja, och kommunerna, det är Eriks ansvar.
Lars: Vi ser att klimatpolitik och finanspolitik hänger ihop. Eftersom vi ska bedöma om finanspolitiken är förenlig med långsiktigt hållbara offentliga finanser, de budgetpolitiska målen, samt konjunkturutvecklingen och vi ser att klimatpolitiken inte hanteras med tillräcklig kraft utan tvärtom ger ökade kostnader, är det vårt ansvar att uppmärksamma finansministern på detta. Omställningen kommer att vara en dominerande politisk fråga under lång tid, den skär genom hela samhället och påverkar hela samhällsekonomin.
Elisabeth: Bästa Lars, nu har vi lagt fram en klimatpolitisk handlingsplan. Vi har hanterat frågan.
Lars: Elisabeth, vi behöver beslutskraft här och nu. Tiden är knapp för att få ned utsläppen och både företag och individer är beroende av en förutsägbarhet i politiken för att kunna ta välinformerade beslut. Jag vill påminna dig om att Sverige inte själva råder över utvecklingen; tvärtom finns det bindande internationella avtal och EU-regler.
Precis så. Därför är EU-valet den 9 juni mycket viktigt. Glöm inte att rösta och bli inspirerad av Finanspolitiska rådet.
(Lars Heikenstens kommentarer ovan återfinns nästan i sin helhet i rådets rapport och i citat från presskonferensen.)
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till