Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    LEDARE. Svenska marinen övar på att försvara sig mot miljöaktivister i en tid då reella hot inte kommer från miljörörelsen, utan från främmande makt – och klimatförändringarna som miljöaktivisterna varnar för. Det är inget annat än obegripligt, särskilt med tanke på att aktivister redan utsätts för stora mängder hat och hot.

    Marinens minröjningsfartyg övade närförsvar i Stockholms skärgård förra helgen. I ett scenario var det Återställ våtmarker som utgjorde fiktiv fiende när de via ribbåt tog sig för nära, rapporterar Expressen

    – Följer ni inte mina instruktioner kommer jag vara tvungen att öppna eld, lyder en ljudfil från övningen.

    Agerandet väcker frågor. Varför väljer man att måla ut en fredlig miljöaktivistorganisation som ett hot i en försvarsövning? Finns det inte andra hot att öva inför, som har betydligt högre sannolikhet att bli verklighet? Jo, förstås. 

    En rysk invasion, till exempel. Eller det hot som miljö- och klimataktivister varnar för, men som ingen någonsin verkar ta på allvar: klimatförändringar och artdöd. Skogsbränder, vattenbrist, extremväder, uteblivna skördar. Just marinen borde väl åtminstone intressera sig för frågan om havets överlevnad, om de vill ha sina båtar, och sina jobb, kvar.

    Den svaga rapporteringen säger något

    Det är dessutom anmärkningsvärt att den enda fråga Expressen ställer, eller åtminstone presenterar i sin artikel, får ett svammel om radiokanaler till svar. Och reportern hakar på: ”Om det hade varit en riktig situation hade man sänt på kanal 16, som är nöd- och anropskanal. Vid övningar är det dock inte främmande att använda andra kanaler”, står det i artikeln.

    Vi får inget svar på varför Försvarsmakten gjorde bedömningen att Återställ våtmarker är ett lämpligt fiktivt hot. Inte heller har andra medier varit kritiska eller ens skrivit om händelsen (med undantag för Omni som återberättade Expressens nyhet).

    Det är oroväckande att vi inte verkar förstå vad som händer: fredliga klimataktioner framställs som ett hot mot rikets säkerhet, utan att någon reagerar, än mindre protesterar. Vi gör … ingenting. Det är inte bara slappt – det är farligt.

    Inte miljöaktivister som är hotet

    Det är ingen nyhet att klimat- och miljöaktivister utsätts för hot och hat. När de genomför sina aktioner är det större sannolikhet att media och politiker rapporterar om problemen de ställer till med – lite längre bilköer och två sekunders pinsam stämning i Let’s Dance – än de gigantiska frågor man försöker lyfta.

    Att marinen väljer ett övningsscenario där Återställ våtmarker – som driver en fråga där lösningen både är lättillgänglig och har potential att göra stora effekter – säger ganska mycket om samtiden. I stället för att lyssna och agera väljer vi att skapa konflikt och motsättning. De som hatar Återställ våtmarker och liknande organisationer fick just vatten på sin kvarn, direkt från marinens båtar. 

    Faktum är att aktivister nog önskar att de inte behövde vara aktivister. Det är sista utvägen: det man tar till när man försökt och försökt, men ingen lyssnat eller agerat. Så länge vi lägger mer fokus på att vara arga på miljöaktivister än på att vara förskräckta över jordens undergång, kommer världen inte att bli bättre. 

    Det är inget annat än sorgligt att vi inte inser det. Och att Försvarsmakten lägger krut på att försvara sig mot undergångens budbärare snarare än undergången i sig är faktiskt riktigt mörkt.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.