Lise Nordin (MP): "Vårt mål är 100 procent förnybar energi"
Klimattoppmötet i Lima har avslutats och i Sverige har vi beslutat om budgeten för kommande år. Hur vi använder energi och vilken energi vi använder är avgörande för hur vi tar vårt ansvar i omställningen.
I en tid när tongångarna är höga i den politiska debatten kan det vara värt att ta ett steg tillbaka och reda ut vilka konkreta alternativ Sverige har att välja emellan, och vilken väg det leder oss in på.
Inom det energipolitiska området finns det tydliga skillnader mellan regeringens budget och den borgerliga oppositionens. Den väg Miljöpartiet väljer kantas av solceller på våra tak, energieffektiva bostäder, havsbaserad vindkraft och ökad biogasproduktion. Vårt mål är ett framtida samhälle med ett energisystem bestående av 100 procent förnybar energi.
Den förra regeringens energiöverenskommelse har ratats av marknaden. Kärnkraften är för dyr och politiken för förnybar energi och energieffektivisering har saknats. Tyvärr är det de borgerliga partiernas budgetförslag som röstats igenom med stöd av Sverigedemokraterna. Eftersom regeringens budget föll försvinner satsningar för effektivare energianvändning och mer förnybar energi. Därmed uteblir många viktiga satsningar inom energisektorn, och många medborgare och företag som räknat med satsningarna ställs helt utelämnade.
En av de satsningar som Alliansen nu rycker undan rör 100 miljoner per år i investeringsstöd till solceller. Många företag och privatpersoner har redan gjort sina investeringar och köar för att få ta del av det stöd som nu inte kan delas ut. Det finns stora risker att investeringarna i nya solceller tappar fart.
En andra satsning som rycks bort är 200 miljoner för nästa år som skulle använts till att påbörja arbetet med att energieffektivisera miljonprogrammen. Genom en renovering av miljonprogrammen kan en halvering av energikostnaden uppnås. Nu uteblir den positiva utveckling som efterfrågas av de människor som bor i miljonprogrammen, liksom av de företag som stod redo att genomföra den.
Även politikens riktning förändras med den nya budgeten. Till exempel uteblir åtgärder som höjd effektskatt för kärnkraften, vilket skulle varit ett led i att få kärnkraften att bära en större del av sina egna kostnader, och dessutom indirekt lett till att den förnybara energin getts bättre möjlighet att växa. Andra satsningar som uteblir är samarbetsregeringens målsättning om att införa produktionsstöd för biogas, så kallad metanreduceringsersättning, att förlänga och höja målet för de gröna elcertifikaten och att ta fram ett stödsystem för att underlätta för havsbaserad vindkraft.
Vi beklagar att alla dessa gröna satsningar rycks undan av Alliansen. Samtidigt klargör detta att det är två tydliga alternativ som ställs emot varandra – Miljöpartiet prioriterar utvecklingen mot ett 100 procent förnybart energisystem. Den borgerliga oppositionen vill inte släppa taget om ny kärnkraft och försämrar förutsättningarna för förnybartföretagen och alla de människor som är beredda att investera i framtidens energi. Det är alltså mycket som står på spel i det extra val som sannolikt kommer hållas den 22 mars 2015. Och det är bra att vägvalet för Sverige nu är klargjort.
Lise Nordin (MP), energipolitisk talesperson
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till