Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Jojje Olsson, InBeijing.se: Luftföroreningar förkortar kinesers liv med fem år

    Kinesiska städer har länge brottats med allvarliga luftföroreningar. Det är svårt att uppskatta hur detta påverkar befolkningen, men ett internationellt forskarteam menar nu att kolkraftverken i norra Kina förkortar varje invånares liv med minst fem år.

    Eftersom det främst är i norra Kina som landets kolindustri blomstrar, så är luften mycket sämre där än i landets södra delar. Dessutom har alla fastigheter norr om den centralt belägna Huai-floden centralvärme under vinterhalvåret, som underhålls med subventionerat eller till och med gratis kol.

    Ett forskarteam bestående av två kineser, en amerikan och en israel, kom därför på idén att undersöka hur de 500 miljoner kineser som bor norr om Huai-floden påverkas av dessa luftföroreningar. Genom att undersöka stora mängder data om utsläpp och hälsa under perioden 1981-2001, kom man fram till nordkineser lever cirka 5,5 år kortare än sina landsmän i söder. Det handlar i så fall om minst 2,5 miljarder förlorade levnadsår.

    Detta kan till stor del tillskrivas kolförbrukningen. Antalet dödsfall av cancer, respiratoriska sjukdomar samt hjärt- och lungsjukdomar var nämligen mycket större i norr, liksom halterna av farliga partiklar i luften. Under dessa år fanns i genomsnitt 184 mikrogram skadliga partiklar i luften vid de undersökta platserna i norra Kina, jämfört med söder.

    Detta är den första internationella studien i sitt slag, med underlag av stora mängder data från luftföroreningar i Kina. Den amerikanska forskaren Michael Greenstone, som var med och utförde studien, menar att resultaten är bevis för att hälsoeffekterna från Kinas luftföroreningar är skadligare än man tidigare trott.

    Forskarna uppskattar att för varje 100 mikrogram skadliga partiklar som finns i luften, förkortas livet från födseln med cirka tre år. Dessa partiklar mäts genom en internationellt vedertagen skala som kallas Air Quality Index (AQI). Ett PM2,5-värde fås fram genom att mäta skadliga partiklar ner till 2,5 mikrometer i storlek.

    Stockholm har satt som mål att hålla snittvärdet av PM2,5 under 12. De gånger varningar utfärdats för smutsig luft vid Hornsgatan, har det handlat om nivåer strax över 20. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att man bör undvika vistas längre tid i nivåer som överstiger 50.

    Peking slog i vintras sitt eget “rekord” i smutsig luft, då mätaren gick upp till otroliga 993. Snittvärdet för ett helt dygn i Peking mättes den 13 januari till 586. Redan vid 500 varnar WHO för hjärnskador, hjärtattacker och nervsjukdomar. Vad som inträffade i mitten januari kallades av många för “airpocalypse”, och fick såväl många utlänningar som rika kineser att bestämma sig för att lämna Peking.

    Som vanligt är det de fattigaste som drabbas värst. De har inte råd med luftrenare och munskydd, vars försäljning skjutit i höjden i norra Kina de senaste två åren. Dessutom är många ovetande om hälsofaran, eftersom Kinas statliga medier mörkar problemet. Tidigare rapporter från bland annat Världsbanken, som visat att upp till en miljon kineser varje år dör i förtid på grund av föroreningar, har i Kina förkastats eller hemlighållits.

    Andra rapporter från Princeton och Columbia University, visar att defekter i neuralröret, en dödlig åkomma hos nyfödda barn, är arton gånger vanligare i norra kolprovinsen Shanxi än i USA. Genom att undersöka en stad innan och efter en stor koleldad kraftstation fanns där, kom man också fram till att fabriken mycket kraftigt påverkade utvecklingen av barnens hjärna och motorik.

    I många år vägrade Pekings myndigheter offentliggöra sina mätningar av luftkvalitén i huvudstaden, utan menade att det var en “statshemlighet” som kunde “leda till social oro”. Den tillförlitligaste källan är istället en mätstation på amerikanska ambassadens tak, vars resultat twittras ut varje timme.

    Men i stora delar av norra Kina, bland kolgruvor och skorstenar, finns det inga uppgifter alls om luftens kvalité att tillgå för allmänheten.

    Jojje Olsson är journalist bosatt i Peking sedan 2007. Han driver bloggen InBeijing, och är till sommaren aktuell med boken ”Peking – förändringarnas stad”.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.