Partiernas pajkastning om kärnkraft kommer inte att lösa grundproblemen med det svenska energisystemet. Det är dags för politikerna att utgå från verkligheten, istället för fantasin. Annars lär vi få se fler elprischocker framöver.
Under måndagen steg elpriserna i Sverige till rekordhöga nivåer. Som vanligt räcker det med att någon viskar ”el” för att somliga partier ska gå upp i atomer av kärnkraftsiver. Nu vänder Moderaterna blicken mot Rosenbad och anklagar regeringen för de höga elpriserna.
Enligt Moderaterna är regeringen högst ansvarig för att Vattenfall tagit Ringhals 1 och 2 ur bruk och menar att reaktorerna kunde stabiliserat elpriset om de hade fått drivas vidare.
De höga elpriserna är ett tydligt underkännande av regeringens energipolitik. Det går inte att stänga ner kärnkraftsreaktorer och tro att vindkraft ska kunna fylla tomrummet, säger Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered till Dagens Industri.
Den tidigare energiministern Anders Ygeman avfärdar kritiken i samma artikel.
Det är en mycket märklig kritik. Konsensus kring Europas stigande elpriser är att de främst beror på en rekyl efter pandemin och höga priser på utsläppsrätter och inte minst brist på naturgas bland annat på grund av minskade leveranser från Putins Ryssland.
Denna pågående pajkastning är osaklig. Moderaterna kapitaliserar på yttre omständigheter för att ännu en gång driva kärnkraftsfrågan, samtidigt som Socialdemokraterna menar att frågan ligger utanför regeringens kontroll. När partierna pratar förbi varandra skapas än mer osäkerhet om hur elprissättningen fungerar och i slutändan är det elkonsumenterna och svensk industri som drabbas.
Det höga elpriset beror på en kombination av låg elproduktion från fossilfria energislag, kalla temperaturer och spilleffekter av att elpriserna även är höga i övriga delar av Europa. Utöver detta pågår isläggning i tre vattenkraftverk i norra Sverige – en följd av de låga vintertemperaturerna – vilket gör att verken går på halvfart. Att isläggning pågår samtidigt i flera vattenkraftverk är ovanligt, säger elprisanalytikern Lotta Aronsson till Expressen.
Vidare är det viktigt att klargöra att Sverige inte har ett slutet elsystem. Det sker en ständig elhandel mellan Sverige och våra grannländer. Det svenska elnätet är direkt ihopkopplat med elsystem i Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Polen och Litauen. Elpriset i Europa är ofta högre än det i Sverige, då vi har en stor andel billig förnybar energi.
Det historiskt höga priset på kol och naturgas i Europa påverkar därför elpriset i Sverige – framförallt när det finns en begränsad eltillförsel från de billigare vatten- och vindkraftverken. Elpriserna i Sverige påverkas då av produktionskostnaden för den dyrare fossilbaserade el vi köper in från utlandet.
Det finns flera förklaringar till Europas höjda priser på kol och naturgas under hösten. Ekonomierna har startat igång efter pandemin, vindkraftsproduktionen har varit förhållandevis låg och bristen på gas har ökat efterfrågan på gas från Ryssland, som dock inte ökat sina leveranser. Detta har i sin tur ökat behovet av kolkraft. Dessutom har ett rekordhögt pris på utsläppsrätter påverkat elpriset i Sveriges södra delar under hösten, vilket SMB har rapporterat om tidigare.
Slutsatsen som Moderaterna drar av detta är att mer kärnkraft hade löst elprisproblematiken. Det är möjligt att ökad elproduktion från kärnkraft skulle kunna innebära ett lägre pris, men det finns inga garantier för att så skulle vara fallet. Elpriset i Frankrike under veckan har till exempel varit det högsta på nio år, trots att 70 procent av landets el kommer från kärnkraft.
Därför är ett högljutt proklamerande för kärnkraft inte bara osakligt, det har också populistiska drag. Energisystemet är alldeles för komplext för att kärnkraft skulle vara den gyllene lösningen.
Möjligtvis kan oppositionen vinna röster på kort sikt, men Ulf Kristersson kommer att få svårt att leverera på kärnkraftssnacket om han vinner valet nästa år. Marknadsaktörer vill inte bygga ny kärnkraft eftersom det framtida elpriset är ovisst, vilket gör att stora initiala investeringar inte kan räknas hem. Kärnkraft är dessutom extremt dyrt i jämförelse med andra fossilfria energislag, där vind slår kärnkraften med hästlängder. Men det verkar inte Moderaterna vilja kännas vid. Istället försöker de stoppa nya vindkraftverk över hela landet.
Trots den återkommande talepunkten om kärnkraft avsätter Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna inte heller pengar till vare sig utveckling eller forskning om kärnkraft i sin budget. När politikerna hoppas att marknadsaktörer ska ta risken och marknadsaktörerna hoppas att politikerna ska göra det undrar man hur det är tänkt att saker faktiskt ska hända.
Att reducera elprisfrågan till kärnkraft är tyvärr för simpelt. Oavsett om man är för eller emot riskerar ett ensidigt fokus på kärnkraft att fördumma en saklig debatt om de utmaningar som energisystemet faktiskt står inför. Istället måste grundproblematiken diskuteras: att ett europeiskt beroende av kol och naturgas är geopolitiskt och klimatmässigt riskabelt och att den bristande överföringskapaciteten i elnätet leder till en ojämlik elprissättning inom Sverige.
Vi måste föra en saklig energipolitisk debatt som inte begränsar sig till kärnkraftens vara eller icke vara. Vilken politiker vågar göra det?
Oskar Lindgren, skribent på Supermiljöbloggen
På regelbunden basis skriver Supermiljöbloggens skribenter ledare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Fler krönikor och ledare från Supermiljöbloggen hittar du på SMB Opinion.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till