Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Oatly: ”Lämna mjölkvanorna under 72 timmar”

  Foto: Oatly

  Häromveckan meddelade arrangörerna för Way Out West att festivalen blir mjölkfri för miljöns skull. I samband med att festivalen blir mjölkfri lanserade eventsponsorn och havredrycksproducenten Oatly en kampanj för att hjälpa hela Göteborgs stad att bli mjölkfri under 72 timmar.

  Och det här, det är varför vi gör det.

  Ledande klimatforskare konstaterar att vår planet bara har femton år på sig att byta bana för att undvika klimatförändringar som inte går att vända. Det betyder att vi måste göra något nu, i dag. Om vi bryr oss om planeten vi bor på ens det minsta lilla så vet vi att det är upp till oss att göra förändringar som leder mot ett mer hållbart samhälle. Men hur? Och var ska man börja?

  Det är ganska enkelt att förstå behovet av att äta bättre för hälsan och planetens skull, men att faktiskt göra det, eller att veta hur man gör det, är något helt annorlunda. Det är inte lätt att få folk att byta vanor eller att prova något nytt. Det känns riskfyllt och obekvämt, som att man måste offra något. Just därför har vi valt att jobba med 72 timmar. Vi på Oatly vill få fler människor att smaka på riktig förändring, utan att för den delen behöva åta sig att förändra hela sina liv.

  Vi uppmanar inte alla att genast sluta dricka mjölk. Det är inte vad det här handlar om. Men att välja bort vissa animaliska produkter för en dag eller två, nu och då, är ett enkelt sätt att göra enorm skillnad. Vi bjuder därför in er att tillsammans med oss låta mjölken vara i några dagar och delta i ett förändringsexperiment i syfte att styra klimatpåverkan i rätt riktning.

  72 timmar är en liten tid, som kan göra stor skillnad. Tänk bara en stund på vad som händer om du byter komjölk mot havredryck. Utsläppen av växthusgaser går ner med 69 procent, landanvändningen med 79 procent och energianvändningen minskar med 60 procent. Genom att ta steget från att bara snacka till att faktiskt göra något som visar vad man står för, och under 72 timmar byta mjölken mot havredryck kan vi tillsammans bespara planeten tonvis utsläpp av växthusgaser.

  72hrs.se kan alla som vill bidra genom att skriva under på att inte dricka mjölk under 72 timmar, under samma period som Way Out West*. Alla som går med kommer att få sitt namn listat på hemsidan och ha en chans att få ett personligt tack på Way Out Wests videoskärmar på plats.

  Resultatet – hur mycket koldioxid som sparas per liter havremjölk som byts ut mot komjölk – presenterar vi under festivalen och på hemsidan. Vår förhoppning är att detta är ett första steg för folk att se fördelarna att äta och leva mer miljövänligt, och att inse att man inte behöver göra särskilt stora uppoffringar för att hjälpa vår planet.

  Det är kanske ett drömscenario att få hela Sverige att lämna mjölkvanorna i tre dagar, men om du tänker efter så ber vi egentligen inte om så mycket. Vi förväntar oss inte att alla kommer att börja dricka havredryck, men genom kampanjen kan vi åtminstone få fler människor att göra ett medvetet val för miljöns och hälsans skull.

  För att detta ska lyckas behöver vi få så många människor som möjligt att byta mjölken mot havredryck under 72 timmar, och det är där du kommer in. 72 timmar är ett viktigt första steg i rätt riktning för vår planet så skriv under på hemsidan, och få dina vänner att göra samma sak. Planeten kommer att hitta ett sätt att tacka dig en vacker dag.

  Hela Oatly

  *Way Out West och 72 timmar kommer att vara 13-15 augusti

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra