Pella Larsdotter Thiel, Dark mountain project: Förändringens ekologi
Som engagerad i miljörörelsen har jag arbetat länge för förändring. Som engagerad i omställningsrörelsen får jag ofta höra att det är för radikalt, orealistiskt, inget för medelklassen. Medelklassen vill inte odla morötter, fundera över idéer med konstiga namn som permakultur eller höra talas om ekonomier som inte är beroende av tillväxt. ”De” kanske kan tänka sig att köpa ekologisk mjölk eller byta till elbil. Men är det en adekvat respons?
I januari i år skriver Stanfordprofessorerna Anne och Paul Ehrlich en artikel i Proceedings of the Royal Society med titeln Can a collapse of global civilization be avoided? Det är bara ett exempel på hur tonläget har förändrats. Min känsla är att det inte alls är speciellt kontroversiellt. Jag pratar med taxichaffisar, föräldrar, killen i fiskdisken på Coop – ingen av dem protesterar mot den beskrivning som paret Ehrlich gör. Vi är intuitivt helt medvetna om situationen. Men har ingen aning om hur vi ska hantera den.
Vi vill något annat. En värld, ett samhälle där alla har lika möjligheter, där vi kan leva i fred med andra levande varelser och där vi inte behöver vika undan med blicken när våra barn frågar om sin framtid. Med andra ord; förändring. Eller nej, förändring är knappast ett tillräckligt ord – transformation. Den inträffar när människor ser världen på nytt sätt, och förmår skapa vägar till framtiden som inte tidigare verkade möjliga. Men är denna synvända möjlig att åstadkomma i tillräcklig skala? Eller är det orealistiska också omöjligt?
Om man vill förändring är det bra att ha en idé om hur den sker. Hur ser förändringens ekologi ut? Vad vet vi om hur stora, komplexa system byter skepnad? Är det så att många människor – en majoritet, en medelklass – skiftar beteende stegvis? Många små handlingar som tillsammans gör skillnad? Är förändring linjär, förutsägbar?
Mycket tyder på att förändring inte sker på det sättet. Vi har fått vänja oss vid att forskarna beskriver ekosystem som nyckfulla och icke-linjära. Hur fjärilar som fladdrar med vingarna i Alingsås kan orsaka stormar i Amazonas. Förändring verkar ofta vara plötslig, oförutsägbar och genomgripande. Det är jobbigt och skrämmande – vi oroas av klimatförändringarnas risker för tipping points och flippar.
Men är det inte också en stor källa till hopp, om samma sak gäller i sociala system? Vem hade kunnat förutsäga Berlinmurens fall? Den arabiska våren? En rapport från den tyska regeringens råd för klimatfrågor beskriver hur stora förändringar skett tidigare i historien; som förbudet mot slaveri eller spridningen av internet. Enskilda aktörer och förändringsagenter spelar ofta mycket stor roll. Dessa befinner sig ofta på marginalen, långt utanför den samhälleliga agendan. Det är därifrån de transformerande idéerna kommer, för att senare plockas upp av fler och fler.
Rapporten beskriver också hur värderingar för en transformation till en hållbar, rättvis och meningsfull värld redan tycks vara på plats. En majoritet av det tyska folket betraktar tillväxt och kapitalism med skepsis och önskar ett nytt ekonomiskt system. Det finns alltså en utbredd medvetenhet om en kris, och en vilja till något annat, som ännu inte funnit vägar till framtiden. Åtminstone inte synbara, ännu. Det kan vara svårt att skönja en pågående process. Transformationen börjar trots allt långt innan den syns som en fallen mur. Den industriella revolutionen fick inte sitt namn förrän hundra år efter att den inleddes!
Så fortsätt, alla drömmare! Även om din väg är så naiv eller orealistisk att du knappt kan förklara den för andra. Och ge dem som är på andra vägar stöd – även om de går åt ett annat håll än du. Ingen kan veta vilken väg som bär längst, bortom kröken till framtiden. Eller som Paul Hawken har sagt: Here´s the deal: forget that this task of planet-saving is not possible in the time required. Don’t be put off by people who know what is not possible. Do what needs to be done, and check to see if it was impossible only after you are done.
Pella Larsdotter Thiel är ständigt på jakt efter en annan värld och engagerad i omställningsrörelsen, Dark mountain project, Naturskyddsföreningen och en massa andra transformativa sammanhang.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till