Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Rickard Nordin (C): ”Vi står fast vid vårt mål om 100 procent förnybart”

  Foto: Centerpartiet

  Annika Jacobson från Greenpeace tycks tro att det råder en motsättning mellan Centerpartiets mål om ett 100 procent förnybart energisystem och vår ståndpunkt om att kommande energisamtal ska ta sin utgångspunkt i Alliansens energiöverenskommelse (SMB 10/2). I Centerpartiet delar vi inte denna syn. Tvärtom tror vi att ett samarbete är en förutsättning för en fortsatt hållbar omställning av det svenska energisystemet.

  Alliansens energi- och klimatöverenskommelse kom till stånd 2009 och har sedan dess visat sig framgångsrik. Med Alliansens politik har Sverige redan överträffat två av de mål som antogs i överenskommelsen. Målet om att tio procent av transportsektorns energianvändning ska vara förnybar är uppnått med råge. Målet om att Sveriges energianvändning ska bestå till hälften av förnybar energi är även det uppnått. Måluppfyllelsen har skett med god marginal till mål-året 2020, vilket ger oss ett försprång i det fortsatta arbetet. Viktiga steg har tagits mot ett hållbart energisystem, men ännu är vi inte nöjda.

  Det finns nämligen mål som ligger längre fram i tiden som kräver fortsatta, intensiva insatser. En fossiloberoende fordonsflotta 2030 är ett sådant mål. Visionen om klimatneutralitet 2050 är ett annat.

  Mot denna bakgrund framstår det som märkligt att Annika Jacobson påstår att Alliansens energiöverenskommelse saknar politiska visioner och målsättning.

  Något som också tycks ha gått Annika Jacobsson förbi är Alliansens mål att utveckla ett tredje ben i elförsörjningen, som komplement till kärnkraften och vattenkraften. I dag ser vi att biokraften – el producerad med biobränslen, torv och avfall – är den tredje största formen av elproduktion i Sverige och att vindkraften har ökat med flera hundra procent. Detta är ett par exempel på hur Centerpartiets egen politik om mer förnybar energi realiserats inom ramen för Allianssamarbetet.

  Men i takt med utbyggnaden av den förnybara elproduktionen måste Sverige även utveckla system för att effektivt ta till vara den förnybara elen och möjliggöra export till vårt närområde. Det är en analys som vi delar med Greenpeace.

  Energiöverenskommelsen har skapat långsiktiga spelregler för elmarknaden, och drivit en kostnadseffektiv utveckling av den förnybara elproduktionen. På samma sätt måste kommande energisamtal leda till långsiktighet som ännu saknas inom andra sektorer, där transportsektorn är den mest utmärkande. Av denna anledning kvarstår vår position om att transportsektorn måste ingå i energisamtalen, det är helt avgörande för att omgående åstadkomma en handlingsplan för omställningen till en fossiloberoende fordonsflotta till 2030.

  När tiderna förändras krävs även politikutveckling. Av ovanstående anledningar är de kommande energisamtalen ett utmärkt tillfälle att bygga vidare på en överenskommelse som håller över tid och som inkluderar flera partier. Alliansens energiöverenskommelse har goda förutsättningar att vara just den basen.

  Centerpartiet står fast vid vårt mål om ett 100 procent förnybart energisystem. Vi kommer fortsätta värna den svenska konkurrenskraften och driva politik för att skapa långsiktighet, investeringstrygghet och en trygg och hållbar energiförsörjning med en hållbar ekonomisk tillväxt.

  Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centerpartiet

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra