Save the Orangutan: ”Konsumentkraften är stark – det är dags att sätta press på företagen”
”Tillsammans kan vi göra skillnad! Ställ krav och gör medvetna val. Och plantera gärna ett träd idag på Earth Day”, skriver Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan idag på Supermiljöbloggen med anledning av Earth Day.
Idag är det Earth Day. Idag välkomnar vi även 353 000 nya människor till vår jord. Samtidigt skövlas nära 70 000 fotbollsplaner av skog och upp till flera hundra arter utrotas. Det är hög tid att västvärlden tar vår del av ansvaret för den miljöförstöring vi varje dag outsourcar till utvecklingsländerna.
Vi närmar oss snabbt ofattbara 7,5 miljarder människor på jorden. Den växande befolkningen och den medföljande konsumtionsökningen sätter stor press på vår jords resurser. En press som inom en inte allt för avlägsen framtid kan få förödande och oreparerbara konsekvenser.
Vi skandinaver slår oss ofta för bröstet i tron om att vi är ett miljömedvetet folk. Ändå har vi ett av världens största ekologiska fotavtryck och lever vi som om vi hade flera jordklot. Detta trots att vi vet att det inte finns någon planet B.
Samtidigt som antalet människor bara ökar så krymper utrymmet för vår planets övriga levande individer. Idag listas nära 5000 växt- och djurarter som kritiskt utrotningshotade. Dessa arter löper med andra ord en extremt hög risk att dö ut inom en väldigt nära framtid. Eftersom vi inte helt säkert vet hur många arter som lever på jorden tyder dock mycket på att denna siffra antagligen är mycket högre än så. Vissa experter menar att upp till 200 arter utrotas varje dag.
Störst är minskningen av växt- och djurarter i fattiga utvecklingsländer. Länder som ofta tillverkar de produkter som vi i västvärlden efterfrågar. Vi skulle alltså kunna säga att den industrialiserade delen av världen outsourcar miljöförstörelse till utvecklingsländerna. Där får den lokala biologiska mångfalden stå tillbaka för vår tids strävan efter kortsiktig ekonomisk vinst.
Drygt hälften av världens växt- och djurarter lever i regnskogar. Regnskogarna spelar alltså en enormt viktig roll för den ekologiska balansen och vår planets biologiska mångfald. När regnskogen skövlas eller förstörs hotas både enskilda arter, men även näringskedjan som alla levande arter bidrar till och är beroende av.
På vissa platser har avskogningstakten tack och lov avstannat. På andra platser, som exempelvis Indonesien, pekar tyvärr mycket på att den snarare ökar. Mellan år 2000 och 2012 nära fördubblades den årliga avskogningen i Indonesien. Under enbart 2012 försvann 8400 km2 värdefull skog, en yta mer än dubbelt så stor som Gotland. Under 2000-2012 tredubblades samtidigt Indonesiens produktion av palmolja. Landets regering har satt som mål att ytterligare fördubbla dagens produktion fram till år 2020. En ökning som enligt oroade experter inte kan åstadkommas utan ytterligare storskalig skövling.
Indonesien toppar redan listan över högst antal utrotningshotade däggdjur i världen. Dessutom innehar landet en pallplats när det kommer till högst utsläpp av växthusgaser, till största delen orsakat av förstörelse av skog. En ökad skövling vore förödande.
I år fokuserar internationella Earth Day på trädens fantastiska funktion och på vår jords akuta behov av fler träd. Skogarna är helt oumbärliga för vår fortsatta överlevnad här på jorden. Träd ger oss syre och tar upp klimatpåverkande koldioxid. Dessutom förser de många människor och djur med ett hem.
För Save the Orangutan, som arbetar för bevarandet av den utrotningshotade orangutangen och regnskogens bevarande på indonesiska delen av Borneo, ser vi dagligen exempel på hur människans kortsiktighet får svåra konsekvenser för djur och natur.
Borneo kan tyckas långt borta för oss här i Norden. Men faktum är att Borneos regnskog spelar en viktig roll för hela vår jords klimat. Och vi i väst är med och bidrar indirekt till att den skövlas.
Men än finns det hopp. Konsumentkraften är stark, och det är dags att sätta press på företagen. Köp inte produkter av ocertifierad palmolja och trä. Svenska Livsmedelsindustrin är ett bra exempel på en hel bransch som börjat ställa krav. Det är en bra början, men det behövs fler ansvarsfulla företag och högre krav. Vi hoppas att fler företag börjar ta sitt ansvar, och att politikerna får upp ögonen för västvärldens delaktighet i det som sker i Indonesien.
Tillsammans kan vi göra skillnad! Ställ krav och gör medvetna val. Och plantera gärna ett träd idag på Earth Day.
Claus Staunstrup Nilsson
Generalsekreterare Save the Orangutan
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till