Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Therese Jacobson, Greenpeace: ”Wallström måste ifrågasätta olje- och gasutvinningen i Arktis”

  Foto: Greenpeace

  I dag är utrikesminister Margot Wallström (S) på Arktiska rådets ministermöte i Kanada. Det blir första gången som den nuvarande regeringen uttalar sin Arktisposition och ambitionerna för det svenska Arktisarbetet de närmaste åren.

  Greenpeace med många andra kritiserade starkt tidigare regeringens arbete för att vara för passivt för att möta de stora klimat- och miljöhot som finns i Arktis. Nu är det upp till bevis för den nya regeringen att visa vilken väg man förespråkar.

  För två år sedan möttes Arktisländernas utrikesministrar i Kiruna med Sverige som värd och ordförandeland. Sverige fick ros för ett välorganiserat ordförandeskap och ris för att innehållet var för svagt för att hantera de stora klimat- och miljöhoten. Då var det Carl Bildt (M) som stod för en oljeglad ”alla sköter sitt”-inställning. Lena Ek (C) som miljöminister var till och med offentligt i motstånd till detta, men fick inget gehör.

  Kritiken var kraftig från såväl miljörörelsen som Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Gustaf Fridolin (MP) kallade det svenska ordförandeskapet för ett miljöfiasko och Socialdemokraterna motionerade i riksdagen om att Sverige bland annat borde skydda haven och ifrågasätta olje- och gasexploatering i regionen med hänsyn till klimat och biologisk mångfald. I regeringsförklaringen lovade dessutom regeringen att arbeta för ett ökat miljöskydd i Arktis.

  Med smältande havsisar, smältande glaciärer, tinande permafrost och ökande havsförsurning känner de arktiska ekosystemen och de fyra miljoner människor som bor där av klimatförändringarna tydligt redan i dag. Men ändå så är oljebolagen villiga att ytterligare spä på klimatförändringarna och samtidigt riskera den unika och sårbara arktiska miljön genom att gå ut i Norra ishavet för att pressa upp olja ur den arktiska havsbotten.

  Trots det låga oljepriset är Shells oljeriggar just nu på väg till Alaska och i Ryssland pumpar Gazprom olja norr om ryska kusten och Rosneft och Statoil är återigen på väg ut i havet. På fiskesidan är de stora fiskeflottorna på väg norrut, in i områden som tidigare skyddades av permanent istäcke, för att dra sina trålar längs de artrika och känsliga bottnarna. Detta är omedelbara hot mot klimatet och den arktiska miljön som Arktis länder måste adressera.

  Enligt en vetenskaplig artikel i den ansedda tidskriften Nature, måste vi lämna en stor majoritet av de fossila bränslena kvar i marken om vi ska ha en möjlighet att begränsa den globala uppvärmningen till under två grader detta århundrade. Något som världens ledare har kommit överens om. Artikeln pekar också ut ett antal dyra och riskabla projekt som då blir helt oacceptabla att fullfölja, dit hör den arktiska oljan och gasen.

  Det land som tar upp stafettpinnen efter Kanada är USA och de verkar vilja höja ambitionen efter Kanadas för miljön usla ordförandeskap. De vill satsa på hållbar utveckling för samhällena i Arktis, återföra klimatförändringarna på agendan och inte minst så vill de satsa på ett ökat skydd för havsområdena i Arktis. Något som Finland sedan tidigare också ser som högt prioriterat. Men om den högre ambitionen ska omsättas i praktisk handling så behövs att fler arktiska länder tydligt tar ställning för ett ökat skydd.

  Här har nu Sverige en ny chans att på ett konkret sätt skydda Arktis. Sverige kan och bör uppmuntra USA i dess ambitioner och vara pådrivande för att Arktiska rådet går från att enbart producera högkvalitativa forskningsrapporter till att också visa konkret politisk handling för att svara upp till de hot som finns.

  Stödet för Arktis är stort bland svenska folket och i riksdagen. Det är egentligen bara Moderaterna och Sverigedemokraterna som inte vill att Sverige ska arbeta för ett stopp för oljeexploateringen i Arktis.

  Det finns alltså ingenting som hindrar att Sveriges utrikesminister Margot Wallström nu i den lilla staden Iqaluit i Kanada öppet förklarar för de övriga arktiska länderna att Sverige under denna regering kommer att arbeta aktivt för Arktis miljö och dess människor. Att, som de själva säger, ifrågasätta olje-och gasutvinning i Arktis samt skydda haven med starka och tydliga regelverk.

  Therese Jacobson, Arktisansvarig Greenpeace Sverige

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra