Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Ulrika Jardfelt, Svensk Fjärrvärme: Framtidens hus ska inte slösa med energi!

    Tänk att du sitter i ett stort rum. Det är träpanel på väggarna och högt i tak. Du sitter mitt i den demokratiska maktens centrum. Runt det stora bordet sitter betydande personer. Personer med erfarenhet och kunskap, som tycker saker, bestämmer saker och är duktiga och erkända inom sina områden. Du känner att pulsen ökar. Idag är alla här för att diskutera en viktig fråga. Viktig för dig och alla dem du representerar, viktig för framtiden och för miljön.

    Det handlar om energikraven i Boverkets byggregler och platsen är riksdagshuset. Det är den 20 mars, samma dag som Slottssprinten pågår för fullt utanför fönstret, där publiken hejar högljutt på skidåkarna mitt i Stockholm. Socialdemokraterna och Moderaterna i riksdagen hade bjudit in till ett seminarium om byggreglerna, med rubriken ”Kan ändrade byggregler minska risken för slöseri med energi?”.

    Detta är en fråga som är viktig för mig, fjärrvärmen och miljön. Byggreglernas energikrav ska styra mot minskad energianvändning. Problemet är bara att de inte gör det, i många fall kan det bli precis tvärtom. Eftersom energikraven i byggreglerna baseras på hur mycket energi man köper, för att värma sitt hus, gynnas eldrivna värmepumpar och annan värmeproduktion som finns inne i huset. Gemensamma lösningar, som stora värmepumpar i fjärrvärmenätet eller en solpanel som ägs gemensam med grannarna blir i sin tur missgynnade.

    Om man sätter likhetstecken mellan husets energianvändning och hur mycket energi man köpt för att värma byggnaden får man inte veta hur energisnål själva byggnaden är. Om värmen produceras inne i byggnaden kan man bygga med mindre isolering och sämre prestanda på bland annat fönstren, vilket kostar mindre, och ändå uppfylla energikraven.

    Detta gör att byggföretagen väljer bort fjärrvärme som alternativ, även i områden där nätet går precis utanför och fjärrvärmen kommer från förnybar eller återvunnen energi. Så istället för att minska elanvändningen genom att använda återvunnen värme, ökar elanvändningen och vi har fått byggnader som drar mycket energi för uppvärmning.

    Jag vill att byggreglerna ska leda till byggnader som är energieffektiva på riktigt. De måste minska den totala energianvändningen, inte bara antalet kilowattimmar på fakturan. Jag och många andra i både bygg- och energibranschen tycker att det vore mycket bättre att mäta hur mycket energi som faktiskt används i byggnaden. Att mäta använd energi är konkurrensneutralt och skulle driva på utvecklingen av fler energisnåla byggnader.

    Det finns många styrmedel inom energiområdet som styr mot minskad miljöpåverkan från energisystemet, och systemet är under omvandling. Byggreglerna ska inte styra mot en särskild uppvärmningslösning. Energikraven ska se till att nya byggnader kräver lite energi, oavsett vilken uppvärmningslösning som kommer att vara bäst i framtiden.

    Vid seminariet i riksdagen deltog riksdagsledamöter från flera partier, representanter från byggbranschen, fjärrvärmeföretag och myndigheter. I princip alla som sa något, förutom Boverkets representant, framförde att dagens byggregler behöver ses över, inklusive energimyndighetens representant. Ändå finns inga initiativ från regering eller riksdag som syftar mot att de ska ändras.

    Vi är många som vill ha samma krav på alla hus och byggnader oavsett vilken energi som används till uppvärmning. Energikraven i Boverkets byggregler påverkar inte bara den enskilda byggnaden utan hela samhällets energi- och värmesystem och därmed också den totala miljöpåverkan från vår energianvändning. Framtidens hus ska inte slösa med energi!

    Ulrika Jardfelt, vd på Svensk Fjärrvärme.
    Du kan följa hennes dagliga arbete med energifrågor på bloggen Ulrikas värmeblogg.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.