Varning för den svenska fossilgasfällan
Det pågår fortfarande en fossilgasexpansion i Sverige. 2017 grundade vi organisationen Fossilgasfällan, och idag vill vi lyfta fyra saker alla klimatkämpar behöver ha koll på 2021 – så att Sverige inte fastnar i ett nytt fossilberoende utan att någon märker det. Det skriver Olivia Linander och Andreas Jonsson.
I oktober 2019 meddelade klimatminister Isabella Lövin att regeringen nekar koncessionstillstånd till fossilgasterminalen i Göteborgs hamn. Det skedde efter tre års envist arbete från vår sida i Fossilgasfällan och tack vare människor från hela landet som slutit upp. Vi firade med jubel och dans och skratt – och människor världen över hörde av sig till oss för att gratulera och tacka den svenska klimatrörelsen.
Vårt stora genombrott innebar tyvärr inte att vi sett slutet på fossilgasens framfart i Sverige. När vi nu går 2021 till mötes är det viktigt att känna till att fossilgasen finns kvar, och att industrin vill att den ska ta allt större plats. Den här utvecklingen går fortfarande ofta under radarn eftersom fossilgasen beskrivs som “naturgas” och LNG (Liquified Natural Gas). Men vi kan inte låta oss luras av gröna ord! Här är några exempel på varningsklockor klimatrörelsen måste ta på allvar det här året:
- Sveriges regering ser fossilgas som ett “övergångsbränsle”
Regeringen har svalt myten om fossilgas som ett “övergångsbränsle” till förnybar energi – och riskerar därmed att trampa i den fälla som vi döpte vår kampanj efter. Det vill säga fällan att bygga fast oss i ett fortsatt beroende av fossilindustrin. I regeringens klimatpolitiska handlingsplan (sida 147) ingår ett oroväckande ställningstagande för fossilgas. Man vill “öka tillgängligheten” till LNG och LBG i svenska hamnar, och legitimerar därmed en utveckling vi oroat oss för länge: Att rederierna bygger nya fartyg som ska drivas på flytande fossilgas, fartyg som kommer användas i många decennier framöver. Men mitt i en eskalerande klimatkris finns det inte plats för en enda sekund till av fossilgasförbränning.
- Fler svenska fossilgasterminaler
2016 planerades nya LNG-terminaler i Oxelösund, Helsingborg, Åhus, Gävle, Sundsvall, Umeå, Luleå och på Gotland. Vad vi vet har terminalen i Åhus stoppats av miljöskäl medan i Oxelösund är det full fart. Terminalen i Göteborg är tyvärr i bruk (vi stoppade terminalen från att kopplas an till gasnätet och bli en importväg för mer fossilgas till industrin, men terminalen är idag aktiv som tankstation för stora fartyg som drivs av LNG). Swedegas och andra inflytelserika aktörer på energimarknaden talar fortfarande om LNG som ett klimatsmart, miljövänligt bränsle som ska hjälpa till i klimatomställningen. Men fossilt och miljösmart är två helt oförenliga ord.
- Fossilgasledningar genom svenskt vatten: Baltic Pipe och Nord Stream 2
2020 godkände Sverige det sista tillstånd som Gaz-System behövde för att bygga rörledningen Baltic Pipe. Baltic Pipe är tänkt att gå från Norge till Danmark och Polen. Gaz-System sa själva om Sveriges beslut att det visar att den svenska regeringen erkänner projektets vikt för hela EU. I och med det svenska tillståndet hoppas de vara färdiga med ledningen 2022. För ett par år sedan godkände Sverige även Gazproms rörledning genom Östersjön (Nord Stream 2) som är tänkt att dubbla kapaciteten för fossilgasleveranser från Ryssland till Europa via Tyskland. Notera att gasindustrin bygger dessa ledningar för långt större kapacitet än vad som används idag – med andra ord, de planerar för fortsatt expansion av Europas fossilgasberoende. Men 2021 måste det bli slut på denna världsfrånvända verklighetsuppfattning.
- Sverige tjänar på fossilgasutbyggnad
Tyvärr fortsätter svenska institutioner att investera i riktning mot en klimatkatastrof: Våra pensionspengar i AP-fonderna är mycket involverade i fossilgasexpansionen världen över, liksom Nobelstiftelsens miljarder. Klimatrörelsen måste alltid hålla ögonen på var pengarna finns och hur vi kan styra om dem på riktigt.
Fossilgasen är alltså redan här och det är upp till oss alla att mota bort den. Vi har gjort det förr och vi kan göra det igen!
De 25 personer som genom åren utgjorde Fossilgasfällan har idag gått vidare in i andra kamper och sakfrågor. Vi skickar den här hälsningen till klimatrörelsen för att försäkra oss om att många fler i rörelsen har fossilgas på sin agenda det kommande året.
Gott nytt år och god kamp 2021!
Olivia Linander och Andreas Jonsson, medgrundare av Fossilgasfällan 2017-2019
PS. För dig med motfrågor såsom “men olja är väl värre”, “men luftkvalitén längs kusten då”, eller “vi vill ju ha biogas sen, hatar ni alla konstruktiva lösningar?”. Läs gärna Fossilgasfällans gasguide och forskningsbank för att få våra svar utan fördröjning och med mastiga källhänvisningar!
Det här är en debattartikel publicerad på SMB:s opinionsida. Åsikterna i texten tillhör skribenten.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till