Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    ”Vi måste börja ta steg mot klimaträttvisa!”

    Det är dags att ta ansvar för våra systrar och bröder som lever i fattigdom runt om i världen, skriver representanter från Diakonia, Svenska Alliansmissionen, Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan.

    Klimatfrågan är vår tids största utmaning. De rika länderna står för de största utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser, men klimatförändringarna slår hårdast mot de som gjort minst för att orsaka dem – människor som lever i fattigdom i utvecklingsländer.

    Därför måste vi i de rika länderna ta vårt ansvar och minska våra egna utsläpp av växthusgaser, och samtidigt kompensera de fattigaste som drabbas av vår koldioxidkrävande livsstil. Det är dags att ta ett steg för klimaträttvisa.

    Konsekvenserna av vårt förändrade klimat börjar bli stora och de slår direkt mot människors överlevnad och försörjning. Vi har sett hur svår torka orsakat omfattande svält i länder på Afrikas horn. På Sri Lanka har allt kraftigare skyfall lett till stora jordskred och saltvatteninträngning på jordbruksmark. I Peru torkar åkermark ut när försvinnande glaciärer inte längre förser åkrarna med vatten.

    Att kunna äta sig mätt, dricka rent vatten eller ha en trygg bostad är ingen självklarhet för människor som lever i fattigdom. Med fler naturkatastrofer ökar deras sårbarhet ännu mer. En del av dessa katastrofala konsekvenser går att förebygga med hjälp av olika former av klimatanpassning, men till det behövs pengar.

    Vi tror att alla människor är skapade till Guds avbild och att vi därigenom har fått ett särskilt ansvar att förvalta jorden och Guds skapelse. Att ta ansvar för våra systrar och bröder runt om i världen, för skogar och vattendrag, djur och växter. Det ansvaret måste vi leva upp till!

    Utmaningarna som klimatförändringarna ställer oss inför kan ibland tyckas övermäktiga. Men klimatforskare menar att det ännu inte är för sent att minska våra utsläpp av växthusgaser och därmed klara av att hålla den globala uppvärmningen under två grader. Däremot börjar tiden bli knapp.

    I december är det dags för ett nytt klimattoppmöte, COP 21 som ska hållas i Paris. Då är det hög tid för världens ledare att agera på allvar. Det är av yttersta vikt att vi får ett avtal där de rika länderna tar ett gemensamt ansvar för att stoppa den globala uppvärmningen och dess konsekvenser. Avtalet måste också innehålla ett rejält ekonomiskt stöd, utöver det ordinarie biståndet, till fattiga länder så att de har råd med både klimatanpassning och att välja energilösningar som ger en klimatsmart utveckling. Biståndet är ett åtagande för fattigdomsbekämpning och det ska inte klimatfinansieringen stjäla resurser ifrån. De länder som inte har orsakat klimatförändringarna ska heller inte behöva betala för konsekvenserna.

    Den kristna kyrkan har genom historien talat allvarsord inför det som hotar och samtidigt velat förmedla hopp. Detta gäller i allra högsta grad inför klimathotet. Vi har en möjlighet till förändring, men det kräver tuffa beslut och omprioriteringar.

    Diakonia, Svenska Alliansmissionen, Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan har valt att ställa sig bakom den globala kampanjen ACT now for climate justice. Det är en kampanj som vill sätta press på världens ledare att i december sluta ett ambitiöst och rättvist klimatavtal. Målet i Sverige är att samla in 20 000 namnunderskrifter för att visa på att det finns ett folkligt tryck att lösa klimatproblemen. Namn som ska läggas till den miljon underskrifter som samlas in över hela världen.

    Namninsamlingen hittar du på kampanjens webbsida: actclimate.se

    Nu hoppas vi att så många som möjligt vill ansluta sig till den globala rörelsen och ställa sig bakom kampanjens budskap. Att vi som lever i ett av världens rikaste länder vill sätta press på våra politiker att ta sitt moraliska och ekonomiska ansvar gentemot världens fattiga, de människor som nu får betala priset för våra utsläpp.

    Bo Forsberg, generalsekreterare Diakonia
    Kjell Larsson, missionsföreståndare Svenska Alliansmissionen
    Erik Lysén, internationell chef Svenska kyrkan
    Lasse Svensson, kyrkoledare Equmeniakyrkan

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.