Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Vi-skogen, William Libusi: Kenya behöver fler svenska träd

    Jag heter William Libusi och var med och planterade det första trädet i Vi-skogen för 30 år sedan. Jag skriver de här raderna i min hemstad Kitale, precis hemkommen efter en resa till Sverige där jag deltog i firandet av Vi-skogens 30-årsjubileum.

    Under veckan i Sverige pratade jag mycket om hur vi i mitt hemland Kenya redan känner av förändringarna i klimatet. I mitt arbete som jordbruksrådgivare på Vi-skogen möter jag dagligen bönder som vittnar om att torrperioderna blir längre. Att avskogningen i kombination med allt kraftigare regnoväder leder till jorderosion som förstör marken och minskar skördarna. Att vi måste göra mycket mer, redan nu, för att vi ska kunna anpassa oss till nya villkor. För att våra barn och barnbarn ska kunna överleva.

    Jag tar med mig många nya minnen från Sverige. Mötet med miljöminister Lena Ek. Kylan! Värmen under lunchen med Lisbet Palme som jag planterade träd med här i Kenya för över 20 år sedan. Alla berättelser från människor som stödjer Vi-skogen. Hur mycket vi tillsammans åstadkommit de senaste 30 åren. Men också hur mycket kvar det är att göra.

    För 30 år sedan kunde en småskalig lantbrukare i Kenya få ut 35 säckar majs per hektar mark och år. I dag blir bonden överlycklig om han eller hon kan få ut 20 säckar från samma jord. Och det är fattiga människor som drabbas värst. De är mest sårbara och har minst resurser för att klara allt längre perioder av torka, mer intensiva regnoväder, översvämningar och andra effekter av klimatförändringarna.

    Jag är stolt och glad för att jag var med och lade grunden till Vi-skogen. Jag hade som ung man träffat en svensk reporter som hette Sten Lundgren som reste runt i området på uppdrag av Tidningen Vi. Han bevittnade att öknen bredde ut sig och träden försvann i rask takt. Och bestämde sig för att med läsarnas hjälp starta en insamling och göra något.

    Tillsammans planterade vi ett träd. I dag är den lilla plantan 30 meter hög och så tjock att jag inte når runt den själv. Och sammanlagt har det trädet nu sällskap av 100 miljoner andra träd i Kenya, Uganda, Rwanda och Tanzania där vi arbetar.

    För det är jag evigt tacksam. Svenskarnas generositet har gjort det möjligt för tusentals människor att ta sig ur fattigdomen.

    Träden är en central del i agroforestry, eller trädjordbruk – den metod som genom vårt stöd i dag tillämpas av cirka 240 000 hushåll. Något förenklat kan man säga att metoden går ut på att plantera träd och buskar tillsammans med grödor. På så vis blir jordarna bättre, jorderosionen minskas och skördarna ökar. Det betyder ökade inkomster, mer mat på bordet och pengar till barnens skolavgifter. Sammantaget skapar det ett skydd mot effekterna av klimatförändringarna.

    När jag och Sten planterade det där första trädet var de flesta skeptiska. Ingen trodde det skulle överleva. Men i dag, när människor sett vilka förändringar som är möjliga, växer intresset för varje dag. Efterfrågan är nu större än vi kan svara upp mot. Nu uppmanar jag den svenska allmänheten att både fortsätta och öka sitt stöd till Afrikas småskaliga bönder. Plantera fler träd så räddar ni både liv och vår gemensamma miljö.

    Sten Lundgren och jag gjorde en del. Jag är stolt över det. Men utmaningarna ligger fortfarande framför oss. Tillsammans kan vi se till att göra morgondagen ljusare, trots det mörka hotet av klimatförändringarna.

    William Libusi
    Trädpionjär
    för Vi-skogen

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.