Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Dumheter

    ”Årets bank 2016” Är sämst på hållbarhet

    Titeln Årets bank ges ut av magasinet Privata Affärer, som för andra året i rad anser att Danske Bank förtjänar utmärkelsen. Samtidigt får banken sämsta betyg av Fair Finance Guide när det gäller hänsyn till miljö och mänskliga rättigheter.
    Under rubriken ”Dansk dynamit smäller högst igen” skriver Privata Affärer att nyckelorden för Danske Bank är:

    transparens och enkelhet; kunden ska inte behöva betala någonting för något som han eller hon inte vill ha, eller förstår.

    Privata Affärer hänvisar till Svenskt Kvalitets Index, SKI, som visar att när andra banker tappar i förtroende, är Danske bank den enda banken som ökar i kundnöjdhet. Juryns motivering till Danske Bank som årets bank är:

    Kunderna ger krisbetyg åt bankbranschen. Bara en bank med fullsortiment lyckas höja sina poäng för kundnöjdhet. Banken är inte störst, men upplevs ändå som mer närvarande för kunderna, skriver Privata Affärer.

    Men Danske Bank är faktiskt inte den bank som har störst andel nöjda kunder, vilket Privata Affärer också skriver. När det gäller privatkunder hamnar Danske Bank på en sjätte plats och för företagskunder på fjärde plats, enligt SKIs undersökning.
     
    Underkänt i hållbarhetsfrågor
    Men initiativet Fair Finance Guide ger underkänt till banken. Sajten som granskar vilken hänsyn banker tar till miljön, mänskliga rättigheter och andra hållbarhets investeringar har kartlagt de sju största bankerna. Enligt deras granskningar är Danske Bank sämst.
    Fair Finance Guide menar att det finns exempel på där Danske Bank inte följer sina riktlinjer i praktiken, genom att till exempel ha investerat 82 miljoner i vapenexport till stater som förtrycker befolkningen. Trots att det strider mot bankens policy.
    En annan granskning har också visat på hur banken finansierar företag som allvarligt kränker mänskliga rättigheter utan att aktivt ha försökt påverka företagen till förändring.
    När det gäller bankens policy ställer de lägst krav när det gäller biologisk mångfald, klimatförändringar och vid investeringar i jordbruksverksamhet, menar granskningssajten. I praktiken imponerar de inte heller på miljöhänsyn.

    En granskning av Danske Banks klimatarbete visade att banken satsat hela 15 gånger mer på fossila bränslen jämfört med förnybar energi de senaste fem åren (2009-2014). Danske Bank hade vid årsskiftet 2014/15 investerat nästan 4 miljarder kronor i de största fossilbolagen i världen, varav nästan 300 miljoner i kolbolag, visar en annan granskning, skriver Fair Finance Guide.

    Nordeas Sasja belik också prisad
    En annan av Privata affärers pristagare är Nordeas Sasja Beslik, som blev ”Årets Bankprofil”. Juryns motivering:

    Han har en stark röst och 300 fondmiljarder euro i ryggen. Han för obekväma diskussioner med företag och i media. Det kan göra skillnad när många är mer måna om att verka reko än att faktiskt agera.

    Och ja, Sasja Beslik, Chef för ansvarsfulla investeringar, har fört obekväma diskussioner i media. Det har senast gällt investeringar i oljeledningen vid Standing Rock, men kanske mest känt king investeringarna i Africa Oil, belyst av bland annat journalisten Martin Schibbye. Nordea får för övrigt betyget näst sämst i Fair Finance Guide, med bara Danske Bank under sig.
    Man undrar lite hur Privata Affärer tänker. Samtidigt som Danske Bank nu kan stoltsera med titeln som Årets Bank ökar den globala divesteringstakten och det är svårt att förstå hur banker som inte bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete fortsättningsvis kommer att kunna skapa förtroende bland sina kunder. Än mindre kallas ”Årets Bank”.
    Rapporterna som granskat de svenska bankerna hittar du här, här, här och här. Vi på SMB har försökt nå Privata Affärer för en kommentar, utan att lyckas.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.