Vi slänger hundratusentals ton mat varje år – på grund av skönhetsfel
Vi dissar fullt ätbara potatisar – för att de är för fula. Odlaren Hans Westlund behöver slänga en femtedel av skörden varje år på grund av skönhetsfel.
400 000 ton mat produceras i Sverige varje år – utan att lämna gårdarna. Anledningen är orimliga krav på utseende, sorter, och storlekar från såväl grossister, butiker och konsumenter, skriver SVT.
Hans Westlund från Sundsvall slänger 100 av 500 ton ätbar potatis varje år.
Och som Hans säger kostar maten på. Den svenska livsmedelshanteringen står för hälften av övergödningen och en fjärdedel av vår totala klimatpåverkan. Dessutom sprider det gifter som bekämpningsmedel och är en av de mest vattenkrävande sektorerna.
Tyvärr är det här inget nytt. För två år sedan presenterades en slutrapport för regeringen där problemet togs upp. Det ledde till ett matsvinnsarbete mellan Näringsdepartementet, Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket och ett treårigt uppdrag för myndigheterna att arbeta för ett minskat matsvinn.
Nu börjar delrapporter från uppdraget presenteras. I en rapport om branschsamarbete står det att alla intervjuade aktörer anser att ”tiden är mogen för att ta ett steg till och ingå ett avtal mellan regeringen och livsmedelsbranscherna”.
Det tror vi att alla håller med om. Att fullt fungerande mat slängs är i sig absurt, men det blir helt oacceptabelt när vi samtidigt tittar på hur stor miljö- och klimatpåverkan maten har och att människor går hungriga. Att hundratusentals ton mat slängs på tippen borde vara ett av våra viktigaste – och mest fruktsamma – problem att lösa.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till