Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Vissa avslöjanden och skandaler är tillräckligt stora för att folkliga protester ska starta, makthavare avgå och domar fällas. Trots det händer det allt för sällan att livsavgörande och livsförgörande miljönyheter får den uppmärksamhet de förtjänar. Här är några nyheter från 2020 som borde väckt större debatt.

    1. Massutdöendet: djur & växter försvinner
    Den biologiska mångfalden befinner sig i kris. På mindre än 46 år har världens bestånd av ryggradsdjur i snitt gått ned med 68 procent, visar Världsnaturfondens WWF Living Planet Report 2020. I Sverige ökar antalet hotade arter och över hälften av stora barriärrevets koraller är borta. Det är så extremt illa ställt att FN:s expertpanel IPBES bedömer att världen inte klarar ett enda av de globala Aichi-målen för biologisk mångfald.

    2. Regeringen bryter mot sin egen klimatlag
    Sveriges klimatpolitik sågas vid fotknölarna i Klimatpolitiska rådets nya rapport. Rådet menar att inget av klimatmålen kommer att nås med nuvarande förutsättningar och beslutad politik.

    3. Sverige stöttar flygplatser i Vietnam med miljarder
    Under året har SMB gång på gång rapporterat om hur svenska finansaktörer, både statliga och privata, investerar i klimatförstörande verksamheter. Senast nu i december kunde vi berätta hur den svenska staten nyligen beviljat 17 miljarder kronor i lån för att bygga ut vietnamesiska flygplatser.

    4. Luftföroreningar och covid-19: En dödlig kombination
    En studie utfärdad under våren har visat att personer utsatta för luftföroreningar löper högre risk att dö av viruset. Nu visar en nederländsk studie att det även finns en korrelation mellan en regions antal fall av covid-19 och dess nivå av luftföroreningar. Luftföroreningar dödar bara i Europa över 400 000 personer om året.

    5. Sveriges skogs- och artskydd hotas
    Den nya skogsutredningen får svidande kritik från landets miljöorganisationer. Transparensen minskar och nyckelbiotopsinventeringar slopas, vilket kan leda till att ekologiskt viktiga områden avverkas innan de ens upptäckts. Samtidigt har Sverige den högsta avverkningstaken i Europa.

    6. Försvaret kommer undan klimatansvar
    Den svenska försvarsmaktens klimatpåverkan är hittills ogranskad och omfattas inte av några lagkrav. Det skriver Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen i en rapport som granskar den svenska militärens klimatarbete. Gigantiska utsläpp flyger under radarn när försvaret vägrar redovisa sina utsläppssiffror.

    7. Svenska banker lånar ut miljarder till oljeutvinning i Arktis
    SEB, Nordea, Danske Bank och Swedbank har de senaste tre åren lånat ut 85 miljarder till bolag kopplade till oljeutvinning i Arktis. Det rapporterar Fair Finance Guide.

    8. Regeringen gav 8 miljarder till flyget mitt under brinnande klimatkris
    Löftena om grön återuppbyggnad efter coronakrisen klingade tyvärr falskt. SAS och Swedavia fick över 8 miljarder kronor – mer än hälften så mycket som Sveriges miljöbudget – hittills helt utan klimatkrav. Det liknar en global trend, där miljöförstörande verksamheter fått gigantiska subventioner i pandemins namn.

    9. Våra gemensamma pensionspengar går till fossilindustri och regnskogsskövling
    Trots skärpta hållbarhetskrav investerar de statliga AP-fonderna miljarder av våra gemensamma pensionspengar i 89 av världens 200 största kol-, gas- och oljebolag. Både AP-fonderna och flera storbanker som Swedbank har också pengar i ett ryskt gruvbolag som under 2020 gjorde sig känt för att ha mörkat ett gigantiskt oljespill. Samtidigt bidrar bankernas och AP-fondernas pengar även till regnskogsskövling i Amazonas och djuphavsborrning efter olja i Arktis. Under året har både första och andra AP-fonden bestämt sig för att sluta investera i fossilindustrin. Nu måste de andra följa efter.

    10. Klimatförändringar och luftföroreningar drabbar foster
    Forskare larmar om att luftföroreningar och varmare temperaturer ökar risken för havandeskapsförgiftning, hämmad tillväxt och för tidig födsel. Värst är risken för gravida i högtrafikerade storstäder. Psykisk ohälsa blir också värre av luftföroreningar.

    11. Gamla föroreningar tonas ned när Barsebäcksverket rivs
    I somras granskade SMB Sveriges första nedstängning av ett kärnkraftverk. Nedmonteringen av Barsebäcksverket är full av utmaningar, bland annat de mark- och vattenföroreningar som verksamheten har lett till. Trots att bland annat läckande PFAS, bly och zink i mark har påvisats går tillsynen på sparlåga.

    12. Västra Götaland bryter mot sina egna klimatmål
    Satsningen Klimat 2030 i Västra Götaland är tänkt att bidra till att nå målet att minska utsläppen med 80 procent i regionen till år 2030. Men risken är att projektet istället bidrar till greenwashing när företagen, som framhålls som förebilder genom att delta, inte har några särskilda krav på sig och när regionen själv antagit en transportplan som leder till ökade utsläpp.

    13. Den rikaste procenten släpper ut dubbelt så mycket som halva jordens befolkning
    Det har återigen bevisats hur orättvis världens klimatbelastning är. En enda procent av världens befolkning står för hela 15 procent av alla växthusgasutsläpp. Det är mer än dubbelt så mycket som de fattigaste 4 miljarder människorna orsakar. 1 ynka procent av alla människor står för 50 procent av alla flygresor. Även i Sverige finns liknande mönster.

    14. Mitt i klimatkris och pandemi: sju nya flyglinjer till Sälen
    Nu i vinter lanseras inte mindre än sju nya inrikes flyglinjer till Sälens nya fjällflygplats. “Signalerar framtidstro”, enligt VD:n – trots att Sälens snödagar försvinner i takt med klimatförändringarna. Logiken liknar Vasaloppets val att ha klimatförstörande Volvo och Preem som sponsorer.

    15. Naturkatastroferna ökar och blir allt dyrare
    Naturkatastroferna i världen blir allt fler och det är klimatförändringarna som driver dem. Samtidigt påverkas allt fler människor och de ekonomiska skadorna kommer bli astronomiska om inget görs och det är de redan sårbara grupperna som kommer drabbas hårdast.

    16. Farliga ämnen i både skönhetsprodukter och hemelektronik
    Många av de skönhetsprodukter som säljs på den svenska marknaden får bottenbetyg i en ny internationell granskning. Samtidigt visar en rapport från Kemikalieinspektionen att var fjärde hemelektronikprodukt innehåller farliga ämnen, som bly och klorparaffiner, i otillåtna halter.

    17. Matjorden försvinner
    I nuläget pågår en massiv förlust av bördig jord globalt. De senaste 150 åren antas sammanlagt ungefär hälften av all den fertila matjorden ha gått förlorad. Det motsvarar ungefär 30 fotbollsplaner i minuten.

    18. Trafikverket favoriserar bilen framför tåget
    Trafikverkets kalkyler över framtidens resande innehåller gigantiska fel. Tågtrafiken underskattas återkommande, samtidigt som de undermåliga kalkylerna leder till onödig utbyggnad av nya bilvägar. Dessutom värderas bilisters tid högre än tågresenärers.

    19. Regeringen lättade på klimatkraven för att gynna Volvo
    Trots att regeringen har pekat på att utsläpp från bilar är en viktig orsak till att Sveriges utsläpp inte minskar tillräckligt snabbt lättade man på miljökraven för att gynna Volvos bilmodeller.

    20. Företagen kommer undan med att skära sönder och slänga osålda produkter
    Under året avslöjades att Skopunkten förstör helt funktionsdugliga skor. Även möbeljätten Jysk förstör och slänger reklamerade produkter. Det är långt ifrån de resurseffektiva och cirkulära affärsmodeller som framtiden ställer krav på.

    21. 1 av 3 barn är blyförgiftat
    Föroreningar i mark och vatten innebär att 800 miljoner barn riskerar bestående hjärnskador. Det visar en ny rapport av Unicef, som avslöjar att en tredjedel av världens barn har blyvärden som överskrider farliga gränser.

    22. EU:s nya jordbrukspolitik är en katastrof för klimat och biologisk mångfald
    En ny studie visar att många miljarder av EU:s jordbruksstöd hamnar fel. Majoriteten av pengarna går till redan rika lantbruk med stora utsläpp och hög påverkan på den biologiska mångfalden.


    Vi förstår om det var utmattande att läsa om alla hemskheter som pågår. Behöver du peppas igång för att fortsätta miljökampen? Spana in vår lista med 87 positiva miljönyheter från året som gått.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.