Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Avslöjande: Svenska politiker ljuger om Tysklands avveckling

  I Sverige har det blåst upp en debatt om Tysklands beslut om att avveckla kärnkraften fram till år 2020.

  Svenska toppolitiker och andra experter inom området menar att en kärnkraftsavveckling skulle innebära att Tyskland på det ena eller andra sättet kommer att bli sämre ur ett klimatpolitiskt perspektiv.

  Exempel på ogrundade uttal kommer från bland annat Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) och Sveriges miljöminister Andreas Carlgren (C).

  På SVD:s opinionssida, brännpunkt, skriver Gunnar Hökmark i en artikel att:
  Tyskland kommer milt talat inte driva på för skarpare krav. Däremot kommer man tillsammans med andra att minska ambitionerna. 

  Andreas Carlgren säger i Sveriges Radio P1-morgon:
  Den hårda fokuseringen på vilket år kärnkraften ska stängas av riskerar att göra att man missar den viktigaste frågan: hur man snabbt kan bygga ut den förnybara energin

  Nu visar det sig de svenska politiker och experter som uttalat sig negativt till avvecklingen inte har bemödat sig att läsa den rapport som ingår i den tyska avvecklingsprocessen. Anledningen är enkel – rapporten är på tyska – (den är ännu inte översatt till engelska)

  En artikel från Greenpeace energipolitiske ansvarige, Martina Krüger, tar upp tre punkter som de de svenska politikerna ljugit om de senaste dagarna:

  • Det står tydligt i överenskommelsen att det tyska klimatmålet fortfarande kommer vara Europas mest ambitiösa med ett mål att minska utsläppen med 40 procent fram till 2020. (Sverige har ett mål på en minskning med 27 procent till år 2020)
  • Det står tydligt i överenskommelsen att Tyskland inte ska börja importera el från andra länder (vilket våra politiker uppenbart ljugit om)
  • Det står inget i överenskommelsen om att Tyskland kommer öka koleldningen på grund av kärnkraftsavvecklingen. Däremot står har överenskommelsen ambitioner att faktiskt fasa ut koleldningen (vilket är motsatsen till vad de svenska politikerna gissat på

  Krüger beskyller sedan bland annat Carlgren och Hökmark för att försöka peka ut Tysklands uppenbart mer ambitiösa klimatpolitik som något negativt, när de i själva borde se till att det delvis svenskägda energibolaget Vattenfall börjar satsa på förnybar energi istället för kolkraft – i just Tyskland.

  Läs hennes avslöjande artikel här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.